Presshub: CIA descopera noi metode sa recruteze spioni rusi dezamagiti de regimul Putin

externe

Moscova

CIA are o abordare noua pentru recrutarea de spioni rusi, printr-o campanie pe retelele sociale. Agentia speculeaza nemultumirea din Rusia, amplificata de coruptia interna si de razboiul din Ucraina.

In mod traditional, spionajul implica operatiuni complexe si cu caracter secret. Totusi, o analiza a site-ului The Cipher Brief prezinta detalii cum, recent, CIA (Agentia Centrala de Informatii din SUA) foloseste o serie de videoclipuri produse profesional, publice, care tintesc rusii dezamagiti de situatia actuala din tara lor. Materialele au ca scop incurajarea cooperarii cu serviciile americane.

Cum a pornit initiativa
Campania a inceput in mai 2022 si de atunci serviciul secret american a produs trei videoclipuri care, nu numai ca ofera o modalitate de a contacta CIA, dar evoca si un apel emotionant pentru cei frustrati de climatul politic si economic din Rusia.

Pana acum doi ani, entuziasmul CIA-ului pentru o astfel de initiativa era aproape inexistent, adica recrutarea de spioni rusi, fara prezenta fizica a vreunui oficial american in Rusia.

Citeste si: De ce nu se grabeste Romania sa dea Patriot Ucrainei?

Strategia actuala este motivata de ideea ca situatia geopolitica actuala prezinta o oportunitate de recrutare „o data in generatie”. Potrivit directorului CIA, William Burns, razboiul din Ucraina a sporit semnificativ nemultumirea in randul rusilor, ducand la o crestere a potentialilor recruti.

Totodata, canalele diplomatice traditionale au fost constranse din cauza expulzarii diplomatilor rusi din SUA si a celor americani din Rusia. In acest mediu, platformele digitale ofera o modalitate alternativa de a ajunge la potentialii colaboratori rusi.

Raspunsul la aceasta initiativa a fost divers, iar indivizi rusi, din diverse medii, s-au aratat interesati de initiativa CIA. Astfel, este indicata o preocupare mai larga, dincolo de spionajul traditional. Capacitatea CIA de a inova si adapta este, deci, esentiala pentru a aduna informatii intr-o lume online tot mai complexa si ostila, conform The Cipher Brief reporting.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: