Presedintele Cehiei: „Imi pare rau, Ucraina, dar o pace justa este fantezie”

externe

Petr Pavel, Ucraina, NATO, ocupata temporar

Orice acord de pace incheiat intre Ucraina si Rusia probabil ca nu va fi echitabil, a declarat miercuri presedintele ceh Petr Pavel – dar dreptatea ar trebui sa fie totusi obiectivul.

„O pace justa, daca ar fi sa ne-o imaginam pe o scara de la 100 %, ar insemna restabilirea controlului deplin al Ucrainei asupra teritoriului sau, inclusiv asupra Crimeei. Ar presupune ca agresorul sa plateasca despagubiri pentru daunele de razboi. Dar aceasta este probabil o fantezie, putem fi cu totii de acord”, a declarat Pavel la PoliTalk, un podcast politic ceh.

„In realitate, rezultatul va fi usor diferit. [Dar] obiectivul nostru ar trebui sa fie sa ne apropiem cat mai mult posibil de o pace justa”, a adaugat el.

Luni, oficiali ucraineni au declarat pentru POLITICO ca ar fi deschisi la discutii de pace, acum ca pozitia Kievului a fost intarita de succesul incursiunii sale in Rusia, dar nu ar fi de acord sa negocieze direct cu presedintele rus Vladimir Putin.

Presedintele ceh a declarat la inceputul acestei saptamani ca Ucrainei ar trebui sa i se permita sa adere la NATO chiar daca nu si-a recuperat tot teritoriul de sub ocupatia rusa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: