Cel mai mare diamant din ultimul secol a fost descoperit in Botswana. Are 2.492 de carate

life

Cel mai mare diamant din ultimul secol a fost gasit intr-o mina din Botswana, iar presedintele tarii a aratat lumii piatra de marimea unui pumn in cadrul unei ceremonii de joi, potrivit AP.

Guvernul din Botswana spune ca uriasul diamant de 2.492 de carate este al doilea cel mai mare descoperit vreodata intr-o mina. Este cel mai mare diamant gasit din 1905 pana in prezent.

Diamantul, inca fara nume, a fost prezentat lumii la biroul presedintelui Botswana, Mokgweetsi Masisi. Cantareste aproximativ jumatate de kilogram si Masisi a fost unul dintre primii care l-a tinut in mana.

Oficialii au spus ca este prea devreme pentru a evalua piatra sau a decide cum va fi vanduta. Un alt diamant mai mic de la aceeasi mina din Botswana a fost vandut cu 63 de milioane de dolari in 2016, un record pentru o bijuterie bruta.

„Se scrie istoria. Sunt foarte mandru. Este un produs din Botswana”, a spus Naseem Lahri, directorul general pentru Botswana al Lucara Diamond Corp., compania miniera canadiana care a gasit diamantul.

Lucara a declarat ca a recuperat diamantul brut din mina Karowe din centrul Botswanei. Lucara a spus ca este o piatra „de inalta calitate” si a fost gasita intacta. A fost localizat folosind tehnologia cu raze X conceputa pentru a gasi diamante mari, de mare valoare.

Greutatea l-ar face cel mai mare diamant gasit in ultimii 119 ani si al doilea cel mai mare gasit vreodata intr-o mina, dupa diamantul Cullinan, care a fost descoperit in Africa de Sud in 1905. Celebrul Cullinan avea 3.106 de carate si a fost taiat in pietre pretioase, unele dintre ele facand arte acum din parte din bijuteriile coroanei britanice.

Un diamant negru mai mare, mai putin pur a fost descoperit in Brazilia la sfarsitul anilor 1800, dar a fost gasit deasupra solului si se credea ca facea parte dintr-un meteorit.

Botswana, o tara de 2,6 milioane de locuitori din sudul Africii, este al doilea cel mai mare producator de diamante naturale, dupa Rusia, si a scos la iveala toate cele mai mari pietre din lume in ultimii ani. Mina Karowe a produs alte patru diamante de peste 1.000 de carate in ultimul deceniu.

Inainte de aceasta descoperire, diamantul Sewelo, de 1.758 de carate, care a fost gasit la mina Karowe in 2019, a fost recunoscut drept al doilea cel mai mare diamant extras din lume. A fost cumparat de casa de moda franceza Louis Vuitton pentru o suma nedezvaluita.

Diamantul Lesedi La Rona de 1.111 carate, tot de la mina Karowe din Botswana, a fost cumparat in 2017 de un bijutier britanic pentru 53 de milioane de dolari.

Un alt diamant de la Karowe, The Constellation, a fost vandut pentru suma record de 63 de milioane de dolari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: