Negociatorii israelieni se afla la Cairo pentru discutii privind incheierea unui armistitiu in Fasia Gaza, in vreme ce in teren razboiul continua

externe

Benjamin Netanyahu, avertizat, extindere, Gaza, ostatici, pericol

Negociatori israelieni au participat joi la discutii la Cairo pentru un armistitiu in Fasia Gaza combinat cu eliberarea ostaticilor, intr-un moment in care razboiul dintre Israel si Hamas continua pe teritoriul palestinian.

Aceste negocieri au loc la o saptamana dupa discutiile purtate la Doha intre mediatorii americani, qatarieni si egipteni si sefii Mossad-ului (serviciile de informatii externe israeliene), David Barnea, si Shin Bet (securitatea interna), Ronen Bar.

Barnea si Bar se afla in prezent la Cairo, unde „negociaza pentru a avansa cu un acord pentru (eliberarea) ostaticilor”, a declarat joi seara pentru AFP Omer Dostri, purtatorul de cuvant al premierului Benjamin Netanyahu. El nu a specificat cine mai este prezent la discutii, dar, potrivit cotidianului The Times of Israel, si americanii se afla la Cairo.

Ostaticii au fost rapiti si dusi in Gaza intr-un atac fara precedent al miscarii islamiste Hamas pe 7 octombrie pe teritoriul israelian, care a declansat razboiul din teritoriul palestinian devastat si asediat.

Noile negocieri survin dupa ce turneul secretarului de stat Antony Blinken in Orientul Mijlociu nu a reusit sa produca un progres si dupa o convorbire telefonica de miercuri intre Netanyahu si presedintele american Joe Biden care „a subliniat urgenta finalizarii unui acord privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor”.

In timpul negocierilor de la Doha, Washingtonul a anuntat o propunere de compromis pentru un armistitiu, al carui continut nu a fost facut public.

Blinken a spus la acea vreme ca Netanyahu a acceptat si a cerut Hamas sa faca acelasi lucru.

Dar autoritatile israeliene nu au anuntat inca public ca au aprobat propunerea americana, iar Hamas a respins-o, acuzand Statele Unite ca au integrat „conditii israeliene” in ea, in special in privinta „Coridorului Philadelphia”.

Divergentele privesc in special acest coridor, o fasie de pamant pe granita dintre Gaza si Egipt, controlata in prezent de trupele israeliene.

Netanyahu a fost ferm in ceea ce priveste mentinerea trupelor israeliene in zona.

„Prim-ministrul sustine principiul ca Israelul trebuie sa controleze Coridorul Philadelphia pentru a preveni o reinarmare a Hamas care i-ar permite sa comita din nou ororile din 7 octombrie”, a transmis joi biroul lui Netanyahu.

Parasind miercuri Orientul Mijlociu, Blinken a subliniat opozitia SUA fata de „ocupatia pe termen lung a Fasiei Gaza de catre Israel”.

Hamas insista asupra implementarii, asa cum este acum, a unui plan anuntat pe 31 mai de Joe Biden, pe care l-a acceptat. Acesta prevede un armistitiu de sase saptamani insotit de o retragere israeliana din zonele dens populate din Gaza si eliberarea ostaticilor, urmata de o a doua faza a unei retrageri israeliene complete din teritoriu.

Pentru Statele Unite, o incetare a focului in Gaza ar ajuta la evitarea unei escaladari militare in Orientul Mijlociu, dupa amenintarile Iranului si ale aliatilor sai – Hamas, Hezbollahul libanez – de a se razbuna pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la sfarsitul lunii iulie la Teheran.

Pe 7 octombrie, comandouri ale Hamas infiltrate din Gaza in sudul Israelului au efectuat un atac care a dus la moartea a 1.199 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilant al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Din cele 251 de persoane rapite in acea zi, 105 sunt inca detinute in Gaza, dintre care 34 au fost declarate moarte de armata.

Armata israeliana a anuntat joi ca a gasit gloante in cadavrele a sase ostatici pe care i-a recuperat recent dintr-un tunel din Khan Younis, in sudul Fasiei Gaza, adaugand ca investigheaza circumstantele mortii lor.

Israelul a promis sa distruga Hamas, care a preluat puterea in Gaza in 2007 si pe care, impreuna cu SUA si UE, o considera terorista.

Armata sa a lansat o ofensiva majora ca raspuns la atacul din 7 octombrie, care a ucis cel putin 40.265 de persoane, potrivit Ministerului Sanatatii al guvernului Hamas, care nu a detaliat numarul de civili si luptatori ucisi. Conform ONU, majoritatea mortilor sunt femei si minori.

In Fasia Gaza, unde cei aproximativ 2,4 milioane de locuitori se confrunta cu un dezastru umanitar, Apararea Civila a raportat ca cinci palestinieni au fost ucisi intr-un atac israelian care le-a lovit casa din Khan Younis (sud).

Martorii au raportat, de asemenea, ciocniri intre armata si luptatorii palestinieni in nord, precum si lovituri israeliene in centru.

Dupa un bombardament israelian, un nor dens de fum negru a acoperit tabara de refugiati Nousseirat (centru), unde locuitorii au fugit in graba, traversand praf si moloz, conform imaginilor AFPTV.

„Traim cu frica cu copiii nostri, bombardamentele nu se opresc niciodata”, a declarat Tahani Abu Cherbi pentru AFP in regiunea de langa Deir al-Balah, refuzand sa se deplaseze din nou, „in ciuda pericolului”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: