Vin vremuri grele: aproape 40% din culturile de grau, porumb si floarea-soarelui din Romania au fost distruse de seceta

news

recolte compromise, seceta, Romania

Potrivit unor estimari, aproximativ 40% din culturile de grau, porumb, canola si floarea-soarelui au fost distruse, in special in partea de sud a tarii. Acesta este al patrulea an de seceta din ultimii cinci ani (fara 2021).

Se estimeaza ca pierderile agricultorilor vor depasi 1,5 miliarde EUR. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu, a anuntat anterior ca fermierii vor primi un ajutor de 200 EUR pentru fiecare hectar afectat. in seceta culturilor din 2024. El a adaugat ca in Romania este prevazuta asigurarea a 7 milioane de hectare de teren impotriva secetei.

Fermierii cred ca unele culturi pot fi salvate prin irigatii, insa refacerea sistemelor de irigatii in camp a inceput in Romania abia in ultimii ani. Sistemul national de irigatii a fost distrus in timpul procesului scapat de sub control de privatizare a terenurilor care a urmat caderii regimului Ceausescu in Romania in 1989.

„In prezent, aproximativ 1,6 milioane de hectare sunt irigate in Romania”, a declarat anterior Barbu, citat de Radio Romania. „Intentionam sa continuam sa investim in sisteme de irigatii. In acest scop, am convenit deja cu Banca Europeana de Investitii pentru un imprumut de „1,5 milioane de euro”. Potrivit presei, tara are 9 milioane de hectare de teren agricol arabil.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: