SUA s-ar putea confrunta cu un colaps economic. Datoria publica creste intr-un ritm galopant

externe

Nivelul datoriei nationale a Statelor Unite, conform rapoartelor expertilor, ar putea atinge un nivel fara precedent de 54 de trilioane de dolari, scrie Fox Business. Potrivit mass-media, daca prognoza se va indeplini, starea economica a tarii va fi pusa in pericol la scara globala.

Datoria nationala a SUA creste intr-un ritm rapid si nu da semne de incetinire, in ciuda criticilor tot mai mari la adresa cheltuielilor guvernamentale ridicate.

„Descoperirile recente ale Biroului de Buget al Congresului SUA arata ca datoria nationala va creste la 54 de trilioane de dolari in urmatorul deceniu, ca urmare a imbatranirii populatiei si a cresterii cheltuielilor federale pentru sanatate”, se spune in articol. Spre comparatie, cu doar patru decenii in urma, datoria nationala se situa in jurul a 907 miliarde de dolari.

Cresterea poverii datoriei este influentata de cresterea brusca a cheltuielilor guvernamentale, subliniaza publicatia. In lista de motive, autorii materialului au adaugat o crestere a nivelului dobanzilor la datoria nationala.

Perspectivele pentru datoria federala sunt sumbre, iar economistii trag un semnal de alarma cu privire la ritmul ridicat al cheltuielilor facute de catre Congres si Casa Alba.

Anterior, Ministerul de Finante al SUA a anuntat ca datoria nationala a tarii a ajuns la 35 de trilioane de dolari pentru prima data in istorie. Potrivit prognozei, acesta va creste de la 99% din PIB (acum) la 122% pana in 2034. Reprezentantii Partidului Republican l-au acuzat pe presedintele Joe Biden pentru acest lucru.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: