La Kiev, premierul indian Narendra Modi il indeamna pe Zelenski sa se aseze la masa negocierilor cu Rusia

externe

Premierul indian Narendra Modi l-a indemnat, vineri, pe presedintele Volodimir Zelenski sa se aseze la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capat razboiului din Ucraina si s-a oferit sa actioneze ca un prieten pentru a ajuta la realizarea pacii, potrivit Reuters.

Prima vizita a unui prim-ministru indian in istoria moderna a Ucrainei vine intr-un moment instabil al razboiului lansat de Rusia in februarie 2022, cu Moscova inregistrand victorii lente in estul Ucrainei, in timp ce Kievul face incursiuni transfrontaliere.

Optica a semanat foarte mult cu vizita liderului indian la Moscova de luna trecuta, unde a cerut pace si l-a imbratisat pe presedintele rus Vladimir Putin, infuriind Ucraina, unde o racheta a lovit un spital de copii in aceeasi zi.

„Drumul catre rezolutie poate fi gasit doar prin dialog si diplomatie. Si ar trebui sa ne indreptam in aceasta directie fara sa pierdem timp. Ambele parti ar trebui sa stea impreuna pentru a gasi o cale de iesire din aceasta criza. Vreau sa va asigur ca

India este pregatita sa joace un rol activ in orice efort catre sa duca la pace. Daca pot juca un rol personal in acest lucru, voi face asta, va asigur de asta ca prieten”, a spus Modi.

India, care are in mod traditional legaturi economice si de aparare stranse cu Moscova, a criticat public moartea unor oameni nevinovati in razboi, dar si-a intarit legaturile economice cu Moscova.

Cei doi lideri au descris in declaratiile lor vizita lui Modi drept „istorica”. Modi a vorbit al doilea, iar Zelenski nu a avut ocazia sa raspunda apelului la dialog.

Zelenski a spus ca „chestiunea incheierii razboiului si a unei paci drepte sunt prioritatea pentru Ucraina”.

Ucraina a spus in repetate randuri ca doreste incheierea razboiului, dar in conditiile Kievului, nu ale Rusiei. Ucraina a facut eforturi pentru organizarea unui al doilea summit international la sfarsitul acestui an pentru a-si avansa viziunea asupra pacii si pentru a implica reprezentantii Rusiei.

Primul summit, desfasurat in Elvetia in iunie, a exclus Rusia si a atras zeci de delegatii, inclusiv una din India, dar nu si din China, a doua cea mai mare economie a lumii. Zelenski -a indemnat pe Modi sa semneze comunicatul summit-ului, ceea ce India nu a facut.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni ca nici nu se pune problema unor discutii dupa incursiunea Ucrainei din 6 august in regiunea Kursk.

Comandantul Kievului a anuntat ca a reusit capturarea a aproape 100 de asezari in cadrul asaltului, parte din ceea ce analistii militari vad ca o incercare de a deturna trupele ruse din estul Ucrainei, unde fortele Moscovei obtin victorii.

Zelenski l-a criticat pe Modi in legatura cu vizita sa la Moscova in aceeasi zi in care un atac cu rachete a lovit un spital de copii din Kiev.

In timp ce l-a intampinat pe prim-ministrul indian la palatul prezidential Mariinskii, Zelenski l-a imbratisat pe Modi cu o expresie incruntata, inainte de a incepe discutiile. Modi si-a reinnoit condoleantele intr-o postare scrisa in ucraineana.

„Conflictul este deosebit de devastator pentru copiii mici. Inima mea este alaturi de familiile copiilor care si-au pierdut viata si ma rog sa gaseasca puterea de indura durerea”, se arata in postare.

In perioada premergatoare vizitei, consilierul prezidential Mihailo Podoliak a declarat ca este semnificativ pentru ca New Delhi „are intr-adevar o anumita influenta” asupra Moscovei.

„Este extrem de important pentru noi sa construim relatii eficiente cu astfel de tari, sa le explicam care este sfarsitul corect al razboiului – si ca este si in interesul lor”, a spus el.

Pe masura ce natiunile occidentale au impus sanctiuni Rusiei si au intrerupt relatiile comerciale cu aceasta din cauza invaziei, India si-a dezvoltat legaturile economice.

Rafinariile indiene care au cumparat rareori petrol rusesc in trecut au devenit principalii clienti ai Moscovei. Petrolul rusesc reprezinta peste doua cincimi din importurile de petrol ale Indiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: