O balena incurcata in resturi de plasa de pescuit a fost eliberata in portul Sydney

life

Sydney, unul dintre cele mai aglomerate porturi din lume a devenit vineri scena unei operatiuni dramatice de salvare, dupa ce o tanara balena cu cocoasa a fost zarita cu o plasa de pescuit incurcata in jurul cozii, potrivit CNN.

Salvatorii au fost alertati cu privire la balena de 13 metri joi dupa-amiaza, cand grupul de salvare ORRCA a primit un apel la linia telefonica speciala.

Trei echipe de salvatori din New South Wales au inceput urmarirea si au atasat balenei un tracker GPS, dar dispozitivul a cazut la scurt timp.

Operatiunea a fost intrerupta la apusul soarelui, dar balena a fost observata din nou in port vineri dimineata devreme si urmarirea a fost reluata.

Mass-media locala a transmis imagini in direct din elicopter, in timp ce salvatorii incercau sa se apropie suficient de mult pentru a elibera balena. Videoclipul a aratat silueta intunecata a balenei sub apa, in timp ce aceasta aparea ocazional la suprafata lovind apa cu coada.

„Provocarea a fost ca balena avea atat de multa energie. Ne-a luat destul de mult timp sa o obosim, astfel incat sa putem taia plasa in siguranta”, a spus liderul echipei Direangle Luke McSweeney.

Salvatorii au incercat sa incetineasca balena atasand flotoarelor portocalii la plasa de pescuit, crescandu-i rezistenta prin apa. Odata ce s-au apropiat suficient, au folosit echipamente de taiere specializate pentru a o elibera.

Balenele cu cocoasa migreaza pe langa Sydney pe o ruta cunoscuta, insa pe drum uneori sunt prinse in plasele de pescuit.

Intreaga operatiune a avut loc in mijlocul uneia dintre principalele cai navigabile din portul Sydney, unde feriboturile traverseaza regulat.

Autoritatile au infiintat o zona de excludere, avertizand navele sa stea departe, dar nu a existat niciun impact asupra serviciilor de transport, potrivit oficialilor guvernamentali. „Am reusit sa facem intreaga operatiune fara nicio intrerupere a serviciilor de pasageri si a feribotului, ceea ce este, de asemenea, un rezultat excelent”, a spus Shane Davey de la NSW Maritime.

Dupa ce a fost eliberata, balena a fost vazuta inotand spre sud, afara din port.

„Acum ca este libera, sper ca va merge mai departe spre sud”, a spus Davey.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: