Josep Borrell: „Este o veste proasta” ca Germania reduce la jumatate ajutorul militar dat Kievului

externe

Seful diplomatiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat vineri drept „foarte ingrijoratoare” si „o veste proasta” decizia Berlinului de a-si reduce la jumatate anul viitor ajutorul militar pentru Ucraina, transmite AFP.

Borrell, care participa la un colocviu la Santander (nordul Spaniei) si se exprima in limba engleza, a subliniat ca, „in termeni absoluti, Germania face enorm” pentru a ajuta Ucraina si ca, ”pentru moment”, ceea ce face UE in acest domeniu ”este facut in principal de Germania”.

Prin urmare, viitoarea reducere a ajutorului de catre Berlin este „foarte ingrijoratoare”, a spus el. „Este o veste proasta”, a insistat Borrell.

Germania este principalul contributor din UE la efortul de razboi al Ucrainei si al doilea contributor, dupa Statele Unite, la efortul militar al Kievului si, deci, primul contributor din UE. Guvernul german al cancelarului Olaf Scholz, in cautare de economii bugetare, a decis saptamana trecuta sa reduca cu jumatate anul viitor suma pe care o aloca in cadru bilateral ajutoarelor militare pentru Ucraina.

Scholz a incercat sa linisteasca luni Kievul, afirmand ca Berlinul „este si ramane primul sustinator al Ucrainei in Europa”, insa pare evident ca nu a reusit sa risipeasca ingrijorarea provocata de decizia guvernului sau.

In comentariile de vineri, Borrell a insistat mai ales pe faptul ca aceasta decizie este „foarte ingrijoratoare” deoarece priveste principalul sustinator european al Kievului.

„In practica, tara care sprijina cel mai mult Ucraina, in termeni absoluti, este Germania. De departe. Cu mult, mult mai mult decat Franta”, a subliniat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: