Tatonari in negocierile de pace din Fasia Gaza. Hamas conditioneaza orice acord cu „retragerea completa a trupelor de ocupatie”

externe

O delegatie a Hamas se va afla la Cairo pentru negocieri privind un armistitiu in Gaza, dar nu va participa la acestea, a declarat pentru AFP, preluat de Agerpres, un oficial al gruparii.

„Delegatia se va intalni cu inalti oficiali ai serviciilor de informatii egiptene pentru a fi informata cu privire la ultimele evolutii ale negocierilor in curs (…) Acest lucru nu inseamna ca Hamas participa la aceste negocieri”, a declarat el, sub rezerva anonimatului.

In urma cu o saptamana, mediatorii americani, egipteni si din Qatar au discutat la Doha cu sefii serviciilor de informatii israeliene un plan de incetare a focului in Fasia Gaza, cu eliberarea ostaticilor in schimbul prizonierilor palestinieni detinuti de Israel.

Aceasta noua runda de negocieri se desfasoara de vineri la Cairo, in prezenta directorului CIA, William Burns, a coordonatorului Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, a sefului Mossad (serviciile de informatii externe israeliene), David Barnea, si a sefului Shin Bet (securitatea interna israeliana), Ronen Bar.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat in Orientul Mijlociu in aceasta saptamana si a afirmat ca premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a „confirmat ca Israelul accepta planul de compromis” al Washingtonului pentru un armistitiu in Fasia Gaza dupa peste zece luni de conflict, afirmand ca tine acum de Hamas „sa faca la fel”.

Desi nu participa la discutii, Hamas este informata in mod regulat de mediatorii egipteni si cei din Qatar cu privire la progresele inregistrate. Organizatia a anuntat recent ca refuza „mai multe negocieri” si a cerut „aplicarea planului Biden”, o foaie de parcurs prezentata la sfarsitul lunii mai de presedintele american Joe Biden.

Principalul obstacol este insistenta premierului israelian Benjamin Netanyahu de a mentine trupele in „culoarul Philadelphia”, la frontiera dintre Egipt si Fasia Gaza. Un oficial Hamas a declarat sambata pentru AFP ca „retragerea completa a trupelor de ocupatie (israeliene) din intreaga Fasie Gaza, inclusiv din culoarul Philadelphia” este o conditie sine qua non pentru semnarea unui acord.

Egiptul, Statele Unite si Qatarul mediaza de luni de zile in vederea ajungerii la un acord de armistitiu in razboiul din Gaza, declansat la 7 octombrie de un atac terorist al Hamas in Israel, care s-a soldat cu moartea a 1 199 de persoane de partea israeliana, majoritatea civili, potrivit unui bilant AFP bazat pe date oficiale.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: