UE: Maduro nu a aratat „dovezile publice necesare” pentru a demonstra ca a castigat alegerile din Venezuela. Ce spun Brazilia si Columbia

externe

Nicolas Maduro, interdictie, X, retea sociala, zece zile

Cel mai inalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat sambata ca presedintele venezuelean Nicolas Maduro „nu a furnizat inca dovezile publice necesare” pentru a demonstra ca a fost castigatorul alegerilor din iulie, la cateva zile dupa ce Curtea Suprema a tarii a confirmat victoria lui Maduro, relateaza AP.

UE s-a alaturat mai multor tari din America Latina si Statele Unite in respingerea anuntului Inaltei Curti din Venezuela. Autoritatile au solicitat repetat ca Maduro sa faca publice foile oficiale de numarare a alegerilor, considerate singurul numar de voturi verificabil in Venezuela, deoarece sunt aproape imposibil de contrafacut.

„Doar rezultatele complete si verificabile in mod independent vor fi acceptate si recunoscute”, a declarat Borrell.

Comentariile lui au venit in timp ce liderii Braziliei si Columbiei au cerut, de asemenea, eliberarea documentelor, spunand sambata ca „credibilitatea procesului electoral poate fi restabilita doar prin publicarea transparenta a datelor dezagregate si verificabile”.

Declaratia comuna a presedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva si a presedintelui columbian Gustavo Petro nu a mers pana la a respinge anuntul instantei supreme din Venezuela. Multi asteptau sa vada cum vor raspunde cei doi lideri de stanga dupa decizia instantei, deoarece ambii sunt aliati apropiati ai lui Maduro.

Maduro sustine ca a castigat votul prezidential, dar pana acum a refuzat sa publice documentele. Intre timp, principala coalitie de opozitie l-a acuzat pe Maduro ca a furtat votul.

Voluntarii opozitiei au reusit sa stranga copii ale numarului de vot de la 80% din cele 30.000 de cabine de votare din toata tara, care arata ca fostul candidat al opozitiei Edmundo Gonzalez a castigat cu o marja de peste 2 la 1. Curtea Suprema si alte entitati guvernamentale au sustinut ca aceste documente au fost falsificate.

Guvernul venezuelean a respins declaratiile lui Borrell, numindu-le „interventioniste”. Ministerul sau de Externe a comunicat sambata: „continuarea lipsei de respect” fata de suveranitatea Venezuelei din partea UE ar putea „afecta considerabil relatiile diplomatice, politice si economice”.

Lula si Petro au spus ca „iau nota” de hotararea instantei, dar au adaugat ca inca asteapta eliberarea numarului.

Liderii brazilieni si columbieni le-au cerut, de asemenea, politicienilor din Venezuela „sa evite recurgerea la acte de violenta si represiune”, deoarece fortele de securitate au arestat peste 2.000 de persoane si au reprimat demonstratiile care au izbucnit spontan in toata tara, protestand impotriva rezultatelor. Dar cei doi lideri nu au acuzat direct guvernul Maduro de comiterea de violente.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: