Taiwan va construi inca sapte submarine. Acestea vor fi dotate cu sistem de lupta Lockheed Martin si torpile grele MK-48

externe

Submarin Taiwan

Taiwanul continua cu programul sau ambitios de dotare cu submarine, care urmareste sa-i consolideze capacitatile de aparare pe fondul escaladarii tensiunilor cu China, relateaza Interesting Engineering.

Cabinetul a aprobat joi bugetul de 8,88 miliarde de dolari, cu intentia de a-l prezenta legiuitorilor pentru revizuire la sfarsitul acestei luni.

Desi analistii au recunoscut ca miscarea a demonstrat angajamentul liderului taiwanez William Lai Ching-te de a apara insula, ei au numit administratia „iresponsabila” pentru ca da unda verde proiectului inainte ca prototipul submarinului sa fi fost supus incercarilor pe mare.

Purtatorul de cuvant al Cabinetului, Chen Shih-kai, a anuntat ca submarinele vor fi construite intre 2025 si 2038, ca parte a Programului de Aparare Submarina.

El a subliniat angajamentul guvernului de a consolida apararea nationala, de a promova productia autohtona de nave si aeronave si de a asigura rezistenta si suveranitatea Taiwanului in regiunea Indo-Pacific.

Submarinul Hai Kun a fost dezvaluit oficial la Kaohsiung in septembrie anul trecut. Fostul presedinte Tsai a evidentiat realizarea ca dovada a capacitatii Taiwanului de a indeplini „o sarcina imposibila”.

Construit de CSBC Corporation Taiwan, submarinul a costat aproximativ 818 milioane de dolari si a fost comandat la scurt timp dupa ce Tsai a preluat mandatul in 2016.

Este echipat cu o carma in forma de X pentru operatiuni in apa putin adanca si aripioare orizontale suplimentare. Submarinul va avea un sistem de lupta Lockheed Martin si torpile grele MK-48 fabricate in SUA, potrivit amiralului Huang Shu-kuang, care conduce programul de construire a submarinelor, relateaza South China Morning Post.

Ministrul taiwanez al Apararii, Wellington Koo, a declarat ca prototipul submarinului se apropie de finalizarea testului sau de acceptare in port, dupa care urmeaza teste pe mare. Prima incercare pe mare va avea loc luna viitoare, iar submarinul este de asteptat sa fie livrat pana in noiembrie anul viitor. Extinderea flotei de submarine a Taiwanului vine pe masura ce tensiunile dintre Beijing si Taipei au escaladat in ultimii ani.

Presedintele Lai a promis sprijin pentru program si si-a propus sa construiasca inca sapte submarine.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: