Guvernul Poloniei va scurta programul de lucru al tuturor salariatilor, care sunt cele doua variante. Lunea sau vinerea ar putea deveni zile libere

externe

Donald Tusk

Guvernul polonez a confirmat ca va modifica Codul Muncii pentru a reduce timpul de lucru – fie prin introducerea unei saptamani de patru zile, fie a unei zile de sapte ore – inainte ca mandatul sau sa se incheie in 2027, relateaza Euractiv.

Avand in prezent ambele optiuni pe masa, cel mai probabil va ramane la latitudinea companiilor sa decida daca sa faca din ziua de vineri sau luni libere.

„Se va determina daca o optiune mai buna ar fi reducerea saptamanii de lucru medii de la 40 la 35 de ore sau implementarea unei saptamani de lucru de patru zile”, a anuntat ministrul Familiei, muncii si politicii sociale, Agnieszka Dziemianowicz-Bak.

Saptamanile de lucru mai scurte au mai multi sustinatori in Polonia decat zilele de sapte ore, 70% dintre angajatori preferand o saptamana de patru zile, potrivit cercetarii platformei ClickMeeting.

Polonia a introdus saptamana de cinci zile cu sambata libera in 1952.

Dziemianowicz-Bak este in favoarea schimbarilor planificate. „Intr-o situatie economica relativ buna, cu o rata a somajului destul de scazuta si cu asteptarile tinerilor, cererea de reducere a programului de lucru pentru ca oamenii sa aiba mai mult timp pentru familii, dezvoltare si odihna trebuie luata in serios”, a spus ea la inceputul acestui an.

„In minister, o luam in serios si cred ca a venit momentul sa scurtam saptamana de lucru in urmatorii ani”, a argumentat ea.

Spre deosebire de colega ei, ministrul Fondurilor de Stat si Politicii Regionale Katarzyna Pelczynska-Nalecz ramane sceptica cu privire la ideea scurtarii saptamanii de lucru.

„Avem o criza demografica. In urma cu 15 ani, pana la patru persoane lucrau pentru un pensionar (in Polonia). Acum, sunt mai putin de trei, iar pana in 2050, vor fi doar doua”, a declarat ea pentru postul privat Polsat News.

In astfel de circumstante, o saptamana de lucru de patru zile „nu este o directie pe care ar trebui sa o urmam”, a adaugat ea.

Lucrarile privind modificarea Codului Muncii sunt de asteptat sa castige avant in toamna si ar putea fi finalizate in primavara anului viitor, deoarece reducerea programului de lucru ar putea ajuta coalitia de guvernamant in campania pentru alegerile prezidentiale din 2025.

Potrivit datelor Eurostat, polonezii lucreaza in medie 40,5 ore pe saptamana, cel mai lung program din Uniunea Europeana dupa greci. Media UE este de 37,5 ore, iar media globala este de 34,2 ore.

In timp ce o saptamana sau o zi de lucru mai scurta ar fi o schimbare de anvergura in sine, sindicatele vor mai mult.

Ei doresc un concediul anual platit prevazut de Codul Muncii majorat cu noua zile, la 35 de zile.

Sindicatul Solidaritate, care a inaintat propunerea Ministerului Familiei, Muncii si Afacerilor Sociale, sustine ca programul de lucru, dar si concediul de odihna anual, nu s-au schimbat de o jumatate de secol, desi lumea si asteptarile muncitorilor s-au schimbat dramatic.

Un alt argument este ca, in conformitate cu actualul Cod al Muncii, prelungirea concediului se aplica doar unor grupuri selectate de lucratori, inclusiv celor cu responsabilitati familiale semnificative.

Combinarea unei saptamani de lucru de patru zile cu 35 de zile de vacanta este putin probabila, pentru ca ar insemna ca fiecare lucrator ar avea dreptul la doua luni de vacanta anuala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: