Criza uleiului de masline: Fermierii spanioli acuza supermarketurile ca umfla preturile pe fondul deficitului de productie

externe

ulei de masline

Producatorii spanioli de ulei de masline spun ca marile supermarketuri obtin profituri uriase in detrimentul consumatorilor, obtinand o marja de 59% peste pretul initial, relateaza Euronews.

Valurile de caldura si seceta au afectat puternic productia de ulei de masline in ultimii ani.

Spania – cel mai mare furnizor de ulei de masline din lume – se asteapta ca productia sa scada cu 50% in acest an.

Pe langa crearea unui teren perfect pentru produsele contrafacute, penuria a facut ca preturile sa explodeze.

Fermierii spanioli spun ca supermarketurile profita de situatie pentru a creste profiturile in detrimentul consumatorilor.

„Pretul produselor noastre a crescut doar cu 3%”, a declarat Carles Peris Ramos, secretarul general al asociatiei de fermieri La Unio.

„Si totusi, consumatorii platesc cu 59% mai mult atunci cand cumpara din supermarketurile mari”, a mai spus el.

Dar supermarketurile neaga umflarea preturilor.

Pedro Reig, directorul Asociatiei Supermarketurilor din Comunitatea Valenciana, a sustinut ca „pretul uleiului de masline virgin a ramas sub 10 EUR pe tot parcursul anului 2024”.

Cu toate acestea, organizatiile de consumatori spun ca preturile sunt prea mari, in ciuda eliminarii complete a taxei pe valoarea adaugata la uleiul de masline in Spania, incepand cu 1 iulie.

Consumatorii din Spania reactioneaza trecand la produse mai ieftine, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, care a devenit, in mod surprinzator, cea mai populara alegere a tarii, in ciuda faptului ca uleiul de masline este de baza in bucataria mediteraniana.

In prima jumatate a acestui an, spaniolii au cumparat 179 de milioane de litri de ulei de floarea soarelui, comparativ cu 107 litri de ulei de masline, a raportat asociatia de imbuteliere a uleiului de masline din tara, Anierac.

Anul trecut, uleiul de masline a fost inca dominant, reprezentand 62% din vanzari in volum, in timp ce uleiul de floarea soarelui a reprezentat mai putin de 34%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: