Presedintele francez Emmanuel Macron spune ca nu exista niciun motiv politic in spatele arestarii CEO-ului Telegram

externe

Pavel Durov, arest preventiv, prelungit, Franta

Pavel Durov, fondatorul rus al aplicatiei de mesagerie Telegram, a fost arestat in Franta in cadrul unei anchete judiciare in curs insa nu a existat niciun motiv politic, a declarat, luni, presedintele francez Macron, potrivit Reuters.

Declaratia lui Macron publicata pe X a echivalat cu prima confirmare oficiala a arestarii lui Durov, la aproape doua zile de cand a fost retinut pe aeroportul Le Bourget din afara Parisului, la scurt timp dupa ce a aterizat cu un avion privat din Azerbaidjan.

Lipsa unei confirmari oficiale a dus la speculatii cu privire la motivele detentiei sale. Macron a spus ca a citit „informatii false aici cu privire la Franta in urma arestarii lui Pavel Durov”, adaugand ca Franta este profund dedicata libertatii de exprimare.

„Arestarea directorului Telegram pe teritoriul francez a avut loc in cadrul unei anchete judiciare in curs. Aceasta nu este in niciun caz o decizie politica. Este la latitudinea judecatorilor sa decida”, a scris Macron.

Un purtator de cuvant al politiei a declarat pentru Reuters ca Durov este investigat de birourile nationale de criminalitate cibernetica si frauda pentru ca nu a cooperat cu privire la infractiunile cibernetice si financiare pe Telegram, o aplicatie populara de mesagerie si retele sociale asemanatoare WhatsApp. El este inca in arest, a spus purtatorul de cuvant.

Reuters nu a putut vorbi cu niciun avocat care il reprezinta.

Arestarea lui Durov a provocat critici din partea lui Elon Musk, care a spus ca libertatea de exprimare in Europa este atacata si solicita autoritatilor franceze sa ii respecte drepturile lui Durov.

Tensiunile dintre Franta si Rusia au crescut in ultimele luni, autoritatile franceze acuzand Rusia ca incearca sa o destabilizeze inainte de Jocurile Olimpice de la Paris, ca raspuns la pozitia sa mai agresiva fata de razboiul din Ucraina, afirmatii pe care Rusia le neaga.

Durov, un miliardar in varsta de 39 de ani, numit „Mark Zuckerberg al Rusiei”, are dubla cetatenie franceza si emiriana (UAE). Cu o avere estimata de Forbes la 15,5 miliarde de dolari, Durov a spus in aprilie ca unele guverne au incercat sa faca presiuni, dar aplicatia ar trebui sa ramana o platforma neutra si nu un „jucator in geopolitica”.

Telegram, care are sediul in Dubai, nu a oferit detalii despre arestare, dar a spus ca a respectat legile Uniunii Europene si ca moderarea sa a fost „in cadrul standardelor industriei si se imbunatateste constant”.

„Pavel Durov, CEO-ul Telegram, nu are nimic de ascuns si calatoreste frecvent in Europa. Este absurd sa pretindem ca o platforma sau proprietarul acesteia sunt responsabile pentru abuzul de pe platforma”, a spus Telegram intr-un comunicat.

Intrebat despre arestarea sa, Kremlinul a spus luni ca nu a vazut inca acuzatii oficiale ale Frantei impotriva miliardarului. „Nu stim inca de ce este acuzat exact Durov”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intr-un briefing de presa. „Cu ce anume incearca sa-l incrimineze pe Durov? Fara (sa stim), probabil ca ar fi gresit sa facem vreo declaratie”, a spus Peskov.

Ambasada Rusiei la Paris a declarat pe X ca autoritatile franceze au refuzat sa cererile de acces consular, dar a spus ca este in contact cu avocatul lui Durov. Ambasada nu a raspuns unei solicitari de comentarii.

Telegram a fost fondat de Durov, care a parasit Rusia in 2014, dupa ce a refuzat sa se conformeze cererilor de a inchide comunitatile de opozitie de pe platforma sa de socializare VK, pe care a vandut-o.

Aplicatia criptata, cu aproape 1 miliard de utilizatori, este deosebit de influenta in Rusia, Ucraina si republicile din fosta Uniune Sovietica. Durov, care s-a nascut in Leningradul sovietic si a absolvit Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, isi listeaza opiniile politice drept „libertarian”.

El si-a obtinut pasaportul francez in 2021 printr-o procedura speciala pentru strainii de inalt renume care ii scuteste de cerintele legale obisnuite, inclusiv de a locui in tara de cel putin cinci ani.

Ministerul francez de Externe, care se ocupa de procedura, nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters. Biroul prezidential Elysee a refuzat, de asemenea, sa comenteze.

Conform legislatiei franceze, orice strain poate primi cetatenia in conformitate cu regulile speciale, cu conditia sa vorbeasca limba franceza si „sa contribuie prin munca sa remarcabila la influenta Frantei si la prosperitatea relatiilor sale economice internationale”.

Durov nu a locuit niciodata in Franta si nu era clar ce legatura speciala avea cu tara. Pe 10 iunie, Durov a postat pe canalul sau Telegram: „Ca cetatean francez, sunt de acord ca Franta este cea mai buna destinatie de vacanta”.

Procedura lui de naturalizare este rara, cu doar 10-20 de cazuri procesate in fiecare an si fiecare necesitand sprijin politic la nivel inalt, a informat presa locala.

Evan Spiegel, fondatorul Snap, producatorul aplicatiei Snapchat, a primit cetatenia franceza in 2018 in cadrul aceluiasi program, a informat presa locala la acea vreme. Snap nu a raspuns la cererea de comentarii.

Presa rusa de stat a scris ca Durov avea si cetatenie rusa si a St Kitts si Nevis. Reuters nu a putut verifica aceste informatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: