Batranele transportoare americane Bradley arata ce poate face Ucraina atunci cand primeste suficiente arme. Au invins cele mai avansante tancuri ale Rusiei

externe

Blindat Bradley

Succesul pe care l-a inregistrat Ucraina folosind vechi vehicule de lupta Bradley ale infanteriei americane impotriva Rusiei arata ce poate face Ucraina atunci cand i se ofera suficiente arme de care are nevoie, a declarat un expert in razboi pentru Business Insider.

SUA au oferit Ucrainei mai mult de 300 de Bradley, mult mai multe decat alte vehicule de lupta blindate, cum ar fi tancurile Abrams.

Colonelul Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Regimentului Chimic, Biologic, Radiologic si Nuclear Comun al Regatului Unit, a spus ca numarul mare de transportoare a permis Ucrainei sa-si foloseasca Bradley-urile mult mai eficient decat tancurile.

„Au o multime de transportoare”, a spus Hamish. „Si daca ar avea o multime de Abrams si o multime de Challenger, le-ar folosi diferit”, a mai spus el.

Modul in care partenerii occidentali ai Ucrainei au furnizat arme, adesea in numar mic si dupa intarzieri semnificative, a fost criticat pe tot parcursul razboiului.

A avea suficiente arme este important pentru militari, deoarece le permite sa utilizeze acele arme intr-un mod mai flexibil. Inseamna a fi capabil sa folosesti armele in situatii riscante in care ar putea obtine progrese mari si, daca se pierde vreuna, nu este un dezastru tactic si de relatii publice major.

Cu Bradley-urile furnizate de SUA pe care le foloseste Ucraina, „pentru ca sunt in numar mare, isi pot permite sa piarda cateva”, a spus de Bretton-Gordon.

El a spus ca este o lectie pentru Occident, unde s-a mers pe ideea ca mai putine piese de echipament foarte tehnice ar fi mai bune decat un numar mai mare de piese mai putin sofisticate. „Acum ne dam seama ca ai nevoie de un echilibru”, a spus el.

Bradley-urile au fost construite ca raspuns la vehiculele de lupta ale infanteriei sovietice si au intrat in serviciu in anii 1980. Nu sunt cele mai avansate vehicule blindate, dar sunt versatile si foarte capabile. Iar succesele Ucrainei in lupta cu acest vehicul au dus la o conturarea unei „legende Bradley”, a spus de Bretton-Gordon.

In Ucraina, Bradley au luptat impotriva infanteriei in buncare, a transportoarelor de trupe, drone si chiar impotriva unor tancuri de varf.

Multi experti in razboi, soldati si chiar unele guverne aliate au criticat modul in care multi dintre partenerii Ucrainei ii acorda ajutor. Armele ajung adesea dupa luni de dezbateri (in timpul carora Rusia se poate pregati), in numar mic si in pachete care nu ofera Ucrainei o imagine clara sau o certitudine asupra livrarilor viitoare.

„Alimentarea prin picurare in Ucraina”, a spus de Bretton-Gordon, inseamna ca „s-au luptat cu o mana legata la spate”.

De Bretton-Gordon a spus ca, in cazul unor arme precum tancurile occidentale, „daca nu am fi asteptat un an si le-am fi dat tancuri imediat, si daca le-am fi dat sute de tancuri, nu o suta, ar fi fost o mare diferenta.”

„Si cred ca lucrul frustrant este ca exista mii de tancuri occidentale care stau in magazii ruginind in toata Europa, fie ele americane, germane sau orice altceva”, a adaugat el.

Numarul mare de Bradley le-a oferit ucrainenilor posibilitatea sa poarte operatiuni variate si capacitatea de a pierde o parte din ele. Potrivit instrumentului de urmarire open-source Oryx, Ucraina a pierdut cel putin 90 de astfel de transportoare. Nu este clar daca vreunul dintre acestea a fost recuperat si reparat.

Cifrele pur si simplu nu sunt aceleasi pentru alte arme, cum ar fi Abrams, despre care chiar si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus ca au venit in numar insuficient pentru a face o diferenta substantiala.

Astfel, Bradley s-a dovedit, uneori, mai utile decat tancurile Abrams, expertii in razboi remarcand ca blindajul lor usor le fac deosebit de potrivite pentru stilul de lupta in invazia Rusiei.

In ciuda armurii lor mai usoare, au fost eficiente impotriva tancurilor rusesti.

Nicholas Drummond, un fost ofiter al armatei britanice care lucreaza acum ca analist de razboi, a declarat pentru BI ca sunt eficiente pentru ca sunt mai usoare decat tancurile si pot ajunge in locuri in care tancurile se chinuie sa ajunga. Transportoarele Bradley au, de asemenea, un tun flexibil cu o rata mare de tragere.

De Bretton-Gordon a descris vehiculul ca fiind „o piesa foarte buna pentru ca este fiabila, este usor de utilizat, se misca rapid si este destul de bine protejat”.

Ca urmare a succeselor lor in Ucraina, ele sunt vazute ca arme mai bune decat erau considerate inainte de acest razboi, a spus el. Oamenii vorbesc despre ele „in termeni foarte pozitivi, ceea ce nu ar fi facut acum patru sau cinci ani”, a precizat el.

De Bretton-Gordon a spus ca succesul transportoarelor Bradley impotriva tancurilor rusesti a venit pentru ca „au gasit vulnerabilitatile reale ale tancurilor rusesti”. Ucraina a folosit in mod surprinzator Bradley „pentru a vana de fapt si tancuri”, a spus el.

El a mai spus ca au existat momente in care „doua sau trei Bradley au atacat un T-90 sau un T-80” – unele dintre cele mai avansate tancuri din Rusia. Un videoclip de la inceputul acestui an arata doua Bradley lovind un T-90M inainte ca echipajul rus sa abandoneze tancul.

De Bretton-Gordon a spus ca Ucraina a exploatat slabiciunile multor tancuri rusesti. Pe aceste tancuri, locurile in care turela se intalneste cu carena „sunt foarte vulnerabile pentru ca practic nu exista nicio armura acolo”, a spus el.

Prin urmare, chiar daca transportoarele Bradley au cartuse mici in comparatie cu ceea ce poate trage un tanc, „daca tragi suficiente dintre acestea la locul potrivit, poti scoate un tanc din lupta”, a continuat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: