Ucraina va furniza Casei Albe o lista de tinte „grase” din Federatia Rusa pentru ATACMS in incercarea de a-l convinge pe Biden

externe

Racheta raza lunga

Ucraina urmeaza sa furnizeze administratiei Biden o lista de tinte aflate in adancul teritoriului rus, in incercarea de a convinge SUA sa ridice restrictiile privind utilizarea armelor americane, relateaza Politico.

Potrivit publicatiei, aceasta nu este prima astfel de lista pregatita de Kiev, dar va fi mai detaliata.

Lista ar trebui sa fie prezentata colegilor americani de catre ministrul Apararii al Ucrainei, Rustem Umerov, si seful Biroului presedintelui Andrii Yermak saptamana aceasta, in timpul unei vizite la Washington.

Potrivit interlocutorilor publicatiei, lista va cuprinde mai multe tinte foarte „grase” care ar putea fi atinse cu ajutorul rachetelor americane cu raza lunga de actiune, iar Kievul spera ca acest pas – furnizarea listei – il va convinge in cele din urma pe presedintele Biden sa ridice restrictiile.

La Casa Alba – pe langa temerile de escaladare – argumentul pentru pozitia prezenta este ca va exista „mic avantaj tactic” intr-o astfel de permisiune, deoarece Rusia va indeparta tinte importante din zona de posibila distrugere.

La un briefing de luni, purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala, John Kirby, a declarat ca nu au existat modificari in politica SUA cu privire la utilizarea armelor transferate de Ucraina.

Cu toate acestea, unii deputati si oficiali ucraineni spun ca vad semne ca Washingtonul se gandeste la ridicarea restrictiilor in viitorul apropiat.

Anterior, Washington Post a relatat ca Ucraina, pe fondul operatiunii din regiunea Kursk, si-a intensificat cererea adresata administratiei Biden de a permite sa loveasca aerodromurile aviatiei ruse de pe teritoriul Federatiei Ruse cu rachete ATACMS.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: