Rusia isi va schimba strategia de aparare antiaeriana din cauza atacurilor de succes din Ucraina – Business Insider

externe

s 300, rachete cu raza lunga de actiune

Federatia Rusa se confrunta cu noi provocari. Kremlinul trebuie sa decida ce teritorii sa apere mai intai. Expertii considera ca Ucraina, atacand instalatiile petroliere rusesti, forteaza Moscova sa reconsidere amplasarea apararii sale antiaeriene, relateaza Business Insider.

In timpul invaziei Ucrainei de catre Rusia, ambele parti au folosit in mod activ apararea antiaeriana pentru a se proteja impotriva atacurilor cu drone si rachete. Cu toate acestea, loviturile de succes ale Ucrainei si tacticile acesteia au facut ca Rusia sa decida acum unde sa-si desfasoare mijloacele de aparare antiaeriana, creand noi oportunitati pentru atacurile ucrainene asupra zonelor mai putin protejate.

Analistii Institutului pentru Studiul Razboiului considera ca Rusia nu dispune de suficiente echipamente de aparare antiaeriana pentru a proteja toate facilitatile necesare, chiar si in zone presupus sigure. George Barros, analistul ISW pentru Rusia, spune ca apararea rusa este concentrata pe protejarea zonelor cele mai amenintate, lasand alte zone neprotejate.

Ucraina continua sa loveasca tinte rusesti, crescand presiunea asupra comandamentului rus. Aliatii occidentali au permis Ucrainei sa-si foloseasca armele pentru a ataca unele facilitati militare din Rusia, care anterior era limitata la tinte de pe teritoriul controlat de rusi din Ucraina.

In plus, Ucraina a intensificat utilizarea dronelor, a lovit aerodromurile si instalatiile petroliere aflate la distante mari de frontiera cu Ucraina. Expertii noteaza ca Ucraina urmeaza o strategie menita sa slabeasca apararea antiaeriana a Rusiei, fortand Fortele Aeriene Ruse fie sa paraseasca bazele din apropierea granitelor Ucrainei, fie sa concentreze acolo forte semnificative de aparare aeriana.

Cresterea loviturilor creeaza tensiune pentru apararea antiaeriana a Rusiei, in special in regiuni precum Crimeea. Ucraina ataca intentionat apararea antiaeriana din Crimeea, ceea ce pune presiune asupra fortelor ruse.

Ministerul britanic al Apararii a precizat ca atacurile Ucrainei asupra structurilor de aparare din Crimeea slabesc capacitatea Rusiei de a apara spatiul aerian al peninsulei.

Expertii considera ca actualul conflict se transforma din ce in ce mai mult intr-un razboi de aparare antiaeriana, in care, in ciuda presiunii, Rusia pastreaza in continuare un avantaj. Cu toate acestea, Ucraina continua sa depuna eforturi pentru conditii de concurenta echitabile, solicitand permisiunea de a folosi arme occidentale cu raza lunga de actiune pentru a lovi tinte rusesti in adancul tarii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: