Grecia: Sute de mii de pesti de apa dulce morti au ajuns in portul Volos

externe

Autoritatile elene au inceput sa adune sute de mii de pesti morti care au ajuns intr-un port turistic din orasul Volos, saptamana aceasta, dupa ce au fost dislocati din habitatele lor obisnuite de apa dulce in timpul inundatiilor de anul trecut, potrivit Reuters si Ekathimerini.

Carcasele lor au creat o patura argintie peste port, iar mirosul a alarmat locuitorii si autoritatile care s-au grabit sa le stranga inainte ca mirosul sa ajunga la restaurantele si hotelurile din apropiere.

„Se intinde pe kilometri”, a declarat pentru Reuters Stelios Limnios, membru al consiliului municipal. „Nu este doar de-a lungul coastei, ci si in centrul Golfului Pagasetic”, a spus el, referindu-se la zona din largul orasului Volos pe a carei coasta se afla case de vacanta.

Miercuri, traulerele au colectat pestele care a fost aruncat apoi in camioane. Peste 40 de tone au fost colectate in ultimele 24 de ore, au spus autoritatile.

Primarul din Volos, Achilleas Beos, a spus ca mirosul este insuportabil. In timpul unei conferinte de presa de miercuri, el a acuzat guvernul ca nu s-a ocupat de problema inainte de a ajunge in orasul sau. El a spus ca pestele putrezit ar putea crea un dezastru ecologic pentru alte specii din zona.

Potrivit autoritatilor, pestii de apa dulce isi au originea in Lacul Karla si in zonele invecinate. Ei si isi croiesc drum, prin paraul, Xiria, in Golful Pagasetic, unde, de indata ce intra in contact cu apa sarata, mor. Expertii spun ca pestii morti nu prezinta un risc pentru sanatatea publica si nu sunt un fenomen nou.

Guvernatorul regional, Dimitris Kouretas, a declarat ca problema se afla in jurisdictia portului Volos, dar biroul sau coopereaza indeaproape cu compania portuara pentru a colecta si arde pestele mort.

In cadrul unei intalniri organizate de autoritatile din Thessalia, Kouretas va propune companiei portuare sa plaseze o plasa de protectie la gura paraului Xiria pentru a preveni transferul pestilor de apa dulce in mare.

Deteriorarea unei ecluze si a statiei de pompare in timpul furtunilor Daniel si Elias din 2023 au contribuit si ele la fenomen. Furtunile au recreat o mare parte din Lacul Karla, care a fost in mare parte drenat in anii 1960.

Ministerul Mediului nu a raspuns unei solicitari de comentarii. Procurorii locali au dispus o ancheta.

Dezastrul este cel mai recent impact al vremii extreme din Grecia pe care oamenii de stiinta il leaga de schimbarile climatice, inclusiv de temperaturi mai ridicate si precipitatii neregulate care provoaca incendii si inundatii.

Potrivit Ekathimerini, un procuror din Volos a dispus o ancheta preliminara asupra modului in care mii de pesti au murit si au venit sa umple portul orasului. Ancheta a fost incredintata sefului autoritatii portuare a orasului, care a fost insarcinat sa stabileasca daca pestele provine din Lacul Karla, dupa cum s-a raportat, si daca moartea lor a fost cauzata de poluare.

O alta problema care trebuie investigata este daca pestii morti au afectat calitatea apei din regiune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: