Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, promite ca va relua negocierile cu SUA in privinta programului nuclear al tarii sale

externe

Iran, negocieri, SUA, program nuclear, Ali Khamenei

Liderul suprem al Iranului a redeschis usa reluarii negocierilor cu Statele Unite cu privire la programul nuclear al tarii sale, care avanseaza rapid, spunand guvernului sau civil ca nu exista „niciun rau” in a se angaja cu „inamicul” sau.

Remarcile ayatollahului Ali Khamenei au stabilit linii rosii clare pentru orice discutii care au loc sub guvernul presedintelui reformist Masoud Pezeshkian si au reinnoit avertismentele sale ca Washingtonul nu este de incredere.

Cu toate acestea, comentariile sale le reflecta pe cele din perioada acordului nuclear incheiat in 2015 de Iran cu puterile mondiale, in urma caruia programul nuclear al Teheranului a fost redus considerabil in schimbul ridicarii sanctiunilor economice.

Cu toate acestea, ramane neclar cat de mult spatiu de manevra va avea Pezeshkian, in special in conditiile in care tensiunile raman ridicate in Orientul Mijlociu in legatura cu razboiul Israel-Hamas si in timp ce SUA se pregatesc pentru alegerile prezidentiale din noiembrie.

„Acest lucru nu inseamna ca nu putem interactiona cu acelasi inamic in anumite situatii”, a declarat Khamenei, potrivit unei transcrieri de pe site-ul sau oficial citate de Associated Press. „Nu exista niciun rau in asta, dar nu va puneti sperantele in americani”.

Khamenei, care are ultimul cuvant in toate problemele de stat, a avertizat, de asemenea, cabinetul lui Pezeshkian: „Nu aveti incredere in inamic”.

Khamenei, in varsta de 85 de ani, a indemnat ocazional la discutii sau le-a respins cu Washingtonul dupa ce presedintele de atunci Donald Trump a retras unilateral Statele Unite din acord in 2018.

In ultimii ani au existat discutii indirecte intre Iran si SUA, mediate de Oman si Qatar, doi dintre interlocutorii Statelor Unite in Orientul Mijlociu atunci cand vine vorba de Iran. Remarcile lui Khamenei au fost facute la o zi dupa ce prim-ministrul Qatarului a vizitat tara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: