Un nou cip elvetian pentru implant in creier a depasit performantele Neuralink a lui Elon Musk. Este de 23 de ori mai mic decat cipul Neuralink

externe

Creier, comotie

Oamenii de stiinta de la Scoala Politehnica Federala din Lausanne (EPFL) au anuntat crearea unui neurocip capabil sa recunoasca rapid si cu o acuratete de 91% literele scrise de mana pe baza semnalelor creierului. Realizarea oamenilor de stiinta din Lausanne a depasit semnificativ performantele cipului Neuralink in multe privinte, relateaza New Atlas.

Comparativ cu performantele cipului elvetian MiBMI, produsul Neuralink este depasit. Cu toate acestea, Musk are un avantaj – cipul sau ii ajuta deja pe oameni.

Cipul experimental MiBMI pentru citirea activitatii creierului in zona formarii imaginilor caracterelor scrise de mana este de 23 de ori mai mic decat cipul Neuralink. Aria MiBMI este de numai 8 mm. Mai mult, nu are nevoie, la fel ca si cipul Neuralink, sa lanseze acele zeci de sonde in tesutul nervos (cu care dezvoltatorii Neuralink au avut deja probleme – sondele ies adesea sau se misca). Cipul MiBMI citeste informatii de pe suprafata cortexului cerebral, ceea ce nu a afectat acuratetea activitatii sale.

Oamenii de stiinta elvetieni au abordat problema recunoasterii simbolurilor scrise de mana imaginare intr-un mod usor diferit. In munca lor, oamenii de stiinta au descoperit ca o serie de markeri specifici apar atunci cand pacientii se gandesc sa scrie o litera (pot fi si numere sau alte simboluri). Acesti markeri au fost numiti coduri neuronale distinctive (Distinctive Neural Codes, DNC).

In stadiul actual, cipul recunoaste 31 de simboluri (coduri) scrise de mana, dar capacitatile sale vor fi extinse la sute de simboluri. Aplicatia nu se va limita doar la citirea textelor in capul pacientilor. Cipul poate fi invatat sa recunoasca alte tipuri de activitate cerebrala. In experimentele efectuate, cipul MiBMI a recunoscut scrierea imaginara a textelor scrise de mana cu o acuratete de 91%.

Trebuie remarcat faptul ca cipul nu a fost testat pe oameni. A procesat semnalele obtinute in experimentele anterioare.

Compania Neuralink a implantat un al doilea pacient cu dispozitivul sau, care ajuta persoanele paralizate sa foloseasca dispozitivele digitale cu ajutorul gandurilor. Acest lucru a fost anuntat de Elon Musk, seful Neuralink. Musk a remarcat ca tehnologia lor este in stadiul de testare si are ca scop sa ajute persoanele cu leziuni ale maduvei spinarii. Primul pacient a reusit sa joace jocuri, sa navigheze pe internet, sa scrie in retelele de socializare si sa mute cursorul pe laptop.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: