Finlanda va ingropa in curand deseurile nucleare intr-un mormant geologic construit sa reziste timp de 100.000 de ani. Unde este sapat „mormantul”

externe

nuclear

Finlanda este pe punctul de a ingropa combustibilul nuclear uzat in primul mormant geologic din lume, unde va fi depozitat timp de 100.000 de ani, relateaza CNBC.

Proiectul de pionierat a fost salutat atat ca un moment decisiv pentru sustenabilitatea pe termen lung a energiei nucleare, cat si ca „un model pentru intreaga lume”.

La un moment dat, fie anul viitor, fie la inceputul lui 2026, combustibilul nuclear uzat, extrem de radioactiv, va fi ambalat in recipiente etanse si depozitat la mai mult de 400 de metri sub padurile din sud-vestul Finlandei.

„Onkalo”, care este numele marcii comerciale a unitatii de eliminare pe termen lung, este cuvantul finlandez pentru o mica pestera sau groapa. Este un nume potrivit pentru depozitul, care se afla deasupra unui lant de tuneluri si este situat langa trei reactoare nucleare pe insula Olkiluoto, la aproximativ 240 de kilometri de capitala Helsinki.

Infiintata in 1995, Posiva este insarcinata cu responsabilitatea de a gestiona eliminarea finala a barelor de combustibil nuclear uzat la Onkalo.

„Practic, proiectul Onkalo este ca construim o instalatie de incapsulare si o instalatie de eliminare a combustibilului uzat. Si nu este temporar, este pentru totdeauna”, a spus Pasi Tuohimaa, seful comunicarii de la Posiva.

Tuohimaa a spus ca prima instalatie de depozitare geologica de acest fel a starnit mult interes din partea jucatorilor din industrie.

„A avea o solutie pentru eliminarea finala a combustibilului uzat a fost ca partea lipsa a ciclului de viata durabil al energiei nucleare”, a spus Tuohimaa.

Proiectul Onkalo a aprins dezbaterea daca cineva poate garanta siguranta pe termen lung a deseurilor nucleare uzate si masura in care ar trebui utilizata energia atomica in lupta impotriva crizei climatice.

Energia nucleara furnizeaza in prezent aproximativ 9% din electricitatea mondiala, potrivit Asociatiei Mondiale Nucleare.

Deoarece este cu emisii scazute de carbon, sustinatorii sustin ca energia nucleara are potentialul de a juca un rol semnificativ in a ajuta tarile sa genereze electricitate, reducand in acelasi timp emisiile si reducand dependenta de combustibilii fosili.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: