Serbia a semnat, cumpara 12 avioane Rafale din Franta. Belgradul renunta astfel la avioanele de lupta rusesti

externe

Rafale

Serbia a semnat, joi, in prezenta presedintelui francez Emmanuel Macron si apresedintelui sarb, Alexandr Vucic, un contract pentru achizitionarea a 12 avioane de lupta Rafale, relateaza Le Monde.

Avioanele de lupta franceze urmeaza sa inlocuiasca vechea flota de MiG-uri rusesti a fortelor aeriene sarbe. Belgradul ar urma sa primeasca pana in 2029 noua avioane Rafale cu un singur loc si trei cu doua locuri, pentru 2,7 miliarde de euro, a precizat presedintele sarb.

„Suntem incantati sa intram in clubul Rafale”, a spus Vucic in cadrul unei conferinte de presa in care au fost anuntate mai multe acorduri intre cele doua tari, privind inteligenta artificiala, energia nucleara sau agricultura.

Problema acestei achizitii este sensibila: Belgradul, candidat la aderarea la Uniunea Europeana, mentine relatii cu Moscova in ciuda invaziei Ucrainei si nu a impus sanctiuni Rusiei de la inceputul razboiului in 2022. Vorbind cu Agence France-Presse, presedintele Vucic a declarat ca aproape toate „avioanele interceptoare” sarbe si „toate” „avioanele de lupta” provin din Rusia. „Trebuie sa evoluam, sa ne schimbam obiceiurile si orice altceva pentru a ne pregati armata”, a spus el.

De asemenea, Franta a argumentat logica unei „legari a Serbiei de Uniunea Europeana”. Belgradul poate face „alegerea strategica” de a „coopera cu o tara europeana” pentru a-si reinnoi flota.

Daca Franta nu ia locul, „de exemplu cu Rafale”, avioanelor rusesti folosite in Serbia, „aceasta enclava care se afla in mijlocul Uniunii Europene va deveni un punct de intrare pentru instabilitate pe continentul nostru si pentru toate regimurile autoritare din Rusia pana in China”, a spus Jean-Noel Barrot, ministru demisionar responsabil pentru Europa, joi dimineata la Franceinfo. El se afla in delegatia de la Belgrad, din care mai afce parte si presedintele Dassault Aviation, Eric Trappier.

Franta sprijina oficial procesul de aderare a Serbiei la UE, aparat de Aleksandar Vucic, in ciuda preocuparilor din randul populatiei.

Intr-o scrisoare publicata joi in presa sarba, Macron a reiterat ca Serbia are „locul sau deplin” in Uniunea Europeana.

„Ma intorc astazi in Serbia cu un mesaj simplu: Uniunea Europeana si statele sale membre au nevoie de o Serbie puternica si democratica alaturi de ei, iar Serbia are nevoie de o Uniune Europeana puternica si suverana”, a scris seful statului.

La opt luni de la alegerile legislative sarbe dominate de scandaluri privind fraudarea si castigate de partidul prezidential, Palatul Elysee considera ca acest proces de aderare ar trebui sa impinga Belgradul sa „consolideze statul de drept”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: