Germania reia deportarile in Afganistan

externe

Germania a declarat ca a reluat, vineri, deportarea infractorilor de nationalitate afgana condamnati in tara lor de origine, cu cateva zile inainte de alegerile regionale din Germania, in care migratia este o problema centrala, potrivit Reuters.

Berlinul a incetat sa mai returneze oamenii in Afganistan din cauza preocuparilor legate de drepturile omului, dupa ce talibanii au preluat puterea in 2021.

Insa dupa atacul legat de Stat Islamic de la festivalul de la Solingen si un alt atac cu cutitul in iunie, a crescut presiunea asupra guvernului de coalitie pentru a anula aceasta suspendare dupa o injunghiere fatala legata de Statul Islamic la un festival din oras in urma cu o saptamana, si un alt atac cu cutitul in iunie cand un afgan a ucis un politist german.

Guvernul, care a introdus joi un pachet de masuri pentru inasprirea politicii de azil si accelerarea deportarilor, tine cont de alegerile de duminica in statele Saxonia si Turingia. Alternativa pentru Germania (AfD) este lider in sondaje cu atitudinea sa impotriva migratiei.

Publicatia Der Spiegel a anuntat prima ca un avion a decolat vineri dimineata de la Leipzig spre Kabul cu 28 de infractori condamnati la bord, dupa luni de negocieri secrete cu mediatori din Qatar.

„Am anuntat ca vom deporta si criminali in Afganistan. Am pregatit acest lucru cu atentie, fara sa vorbim prea mult despre asta”, a declarat vineri cancelarul Olaf Scholz intr-o conferinta de presa la o mina din Saxonia.

Vicecancelarul Robert Habeck a declarat pentru Reuters ca dreptul la azil in Germania trebuie sa ramana neatins.

Intr-o declaratie, guvernul a multumit „partenerilor cheie regionali” pentru sprijinul acordat si a spus ca lucreaza la mai multe deportari. Nu a numit partenerii.

Negocierile directe cu talibanii, ai caror oficiali se afla sub sanctiuni internationale, este problematica.

ProAsyl, un ONG german care ofera asistenta juridica si practica solicitantilor de azil, a declarat ca deportarea de vineri ar putea deveni parte a unei normalizari iresponsabile a regimului taliban.

„Aceasta este o declaratie de faliment pentru statul constitutional”, a declarat intr-un comunicat Tareq Alaows, purtatorul de cuvant al ProAsyl pentru politica privind refugiatii.

Un purtator de cuvant al Ministerului german de Externe a declarat vineri ca guvernul nu va normaliza relatiile cu talibanii si ca deportarea nu a fost un pas in acest sens.

Pe langa Afganistan, Berlinul lucreaza si la deportarea persoanelor care au comis crime grave sau sunt considerate amenintari teroriste la adresa Siriei.

Deportarile in Siria au fost, de asemenea, interzise in Germania, dar in iulie, un tribunal din orasul Muenster a decis ca nu mai vede niciun pericol general de razboi civil pentru solicitantii de azil din Siria.

Numarul solicitantilor de azil din Germania a scazut cu 19,7% in primele sapte luni ale anului 2024 fata de anul precedent, la 140.783 de cereri, cele mai mari grupuri de solicitanti venind din Siria – 44.191 cereri, si Afganistan, 22.698 de cereri.

O parte a opiniei publice germane s-a intors impotriva deportarilor in 2018, dupa ce ministrul german de Interne a declarat ca a deportat 69 de afgani in ziua in care a implinit 69 de ani. Unul dintre ei, un refugiat afgan in varsta de 23 de ani, s-a sinucis la sosirea in Kabul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: