Petrolierul Sounion, lovit de rebelii houthi, in flacari. O operatiune de recuperare va incepe in 48 de ore

externe

O operatiune de salvare pentru recuperarea petrolierului Sounion, sub pavilion Grecia, care este in flacari dupa un atac al militantilor houthi este de asteptat sa inceapa in zilele urmatoare in Marea Rosie, au declarat vineri doua surse, potrivit Reuters.

Sounion, despre care houthii si surse maritime au spus ca a fost intesat cu explozibili, este incarcat cu aproximativ 1 milion de barili de titei.

Daca va avea loc o deversare, aceasta are potentialul de a fi printre cele mai mari din istoria inregistrata si ar putea provoca o catastrofa de mediu intr-o zona care este deosebit de periculoasa de accesat.

„Ceea ce s-a decis ieri este un plan initial al operatiunii care va incepe in 48 de ore”, a spus una dintre surse.

O a doua sursa a spus ca operatiunea ar putea fi complexa, avand in vedere ca houthii au instalat explozibili la bord.

Grecia a declarat intr-o scrisoare transmisa vineri prin agentia de transport maritim ONU ca a fost detectata o „potentiala scurgere” de 4,2 km lungime in zona care se potriveste cu locatia Sounion in Marea Rosie.

Cu toate acestea, un oficial al misiunii de monitorizare navala ASPIDES a Uniunii Europene a declarat pentru Reuters ca potentiala deversare provine de la motorul navei care a fost lovit si nu de la incarcatura de petrol de la bord.

In scrisoarea din 29 august si publicata vineri de Organizatia Maritima Internationala a ONU, Grecia a cerut ca „toate natiunile si toti actorii implicati sa ajute la prevenirea pericolului de mediu si la rezolvarea situatiei cat mai curand posibil”.

Militantii Houthi din Yemen au efectuat mai multe atacuri, inclusiv instalarea de bombe pe Sounion, un petrolier lung de 274 de metri, care este operat de Delta Tankers cu sediul in Atena.

Miercuri, militantii aliniati Iranului au spus ca vor permite echipelor de salvare sa remorcheze nava – care a luat foc in 23 august – in siguranta. Echipajul navei a fost evacuat.

Sursele au spus ca prioritatea operatiunii – de a decide daca va remorca nava pentru a o duce intr-un port sau va aranja un transfer al incarcaturii acesteia – depinde de o inspectie a navei.

„Nu este o sarcina usoara, transferul incarcaturii de petrol pe o alta nava, cand pe ea sunt explozivi. In orice caz, navele ASPIDES vor proteja si escorta nava intr-un port sigur”, a spus una dintre surse.

Grecia a luat legatura si cu Arabia Saudita, un jucator cheie in regiune, pentru a cere asistenta.

„Delta Tankers face tot posibilul pentru a muta nava (si incarcatura). Din motive de securitate, nu suntem in masura sa comentam in continuare”, a spus un purtator de cuvant al operatorului.

Au existat relatari contradictorii la inceputul saptamanii cu privire la faptul daca incarcatura petrolierului a inceput sa se scurga in apa.

„Houthi au fost de acord sa permita remorcarea acestuia, deoarece, la sfarsitul zilei, orice dezastru ecologic le-ar afecta regiunea”, a spus o sursa din industria de transport maritim.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: