Avertismente privind inundatii si alunecari de teren in Japonia din cauza taifunului Shanshan

externe

Taifunul Shanshan a lovit, vineri, zone mari din Japonia cu ploi torentiale, determinand avertismente privind inundatii si alunecari de teren la sute de kilometri de centrul furtunii, oprind transporturile si productia la unele fabrici, potrivit Reuters.

Cel putin patru persoane au fost ucise si 99 au fost ranite in incidente legate de furtuna in ultimele zile, potrivit agentiei de gestionare a dezastrelor.

In regiunea de sud-vest Kyushu, furtuna, despre care autoritatile spun ca ar putea fi una dintre cele mai puternice care au lovit vreodata regiunea, a facut pagube materiale dupa o noapte de ploaie si vant puternic.

Aducand rafale de pana la 50 de metri pe secunda (180 km pe ora/112 mph), taifunul se deplaseaza spre est, potrivit autoritatilor.

Joi, aproximativ 250.000 de gospodarii din sapte prefecturi au ramas fara curent electric in Kyushu dar serviciile a inceput sa fie restabilite vineri.

Aerul cald si umed din jurul taifunului a adus niveluri record de ploi in unele zone aflate la distanta de furtuna principala, despre care autoritatile spun ca este ingrijorator, avand in vedere miscarea sa mai lenta decat se astepta in intreaga tara.

Avertizari care sfatuiesc rezidentii sa se evacueze au fost emise pentru mai mult de 3,3 milioane de oameni la nivel national, mai ales in zona Kyushu grav afectata si regiunile centrale si de est, inclusiv Yokohama si capitala Tokyo.

Autoritatile de acolo au avertizat cu privire la posibile alunecari de teren si la iesirea raurilor din matca din cauza ploii abundente.

In Shizuoka, un oras important din centrul Japoniei, a plouat peste 500 de milimetri in ultimele 72 de ore, cel mai mare volum de cand agentia meteorologica a inceput sa colecteze date in 1976.

Dar, pana joi, doar aproximativ 30.000 de persoane au fost evacuate, in principal in Kyushu, a declarat ministrul managementului dezastrelor Yoshifumi Matsumura.

Furtuna este de asteptat sa se apropie de regiunile centrale si de est, care include Tokyo, in weekend si la inceputul saptamanii viitoare, a spus agentia meteorologica.

Toyota si-a suspendat operatiunile in toate fabricile pana luni dimineata din cauza furtunii. Alti producatori de automobile, Nissan si Honda, firmele producatoare de semiconductori Renesas, Tokyo Electron si Gigantul electronic Sony a oprit temporar productia la unele fabrici.

Companiile aeriene, inclusiv ANA Holdings si Japan Airlines au anuntat anularea a sute de zboruri interne si unele internationale.

Multe servicii de feriboturi si feroviare, inclusiv trenul de mare viteza intre Tokyo si orasul central Nagoya, au fost suspendate vineri dimineata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: