Dupa comentariile presedintelui Zelenski privind inchiderea oleoductului Drujba, consilierul sau da inapoi

externe

Mihailo Podoliak, consilierul presedintelui Volodimir Zelenski, a revenit vineri asupra comentariilor cu privire la oprirea tranzitului de petrol rusesc spre Europa prin oleoductul Drujba, care aprovizioneaza in special Slovacia, Ungaria si Republica Ceha, informeaza AFP citata de Agerpres.

Marti, presedintele Zelenski a anuntat oprirea tranzitului gazului rusesc prin teritoriul ucrainean catre Europa de la 1 ianuarie 2025.

Joi, in cadrul unui interviu acordat publicatiei ucrainene Novini.Live Podoliak a adaugat ca, „pe langa gaz, si oleoductul Drujba va inceta sa functioneze” de la acea data.

Rugat vineri de AFP sa-si clarifice remarcile, consilierul lui Volodimir Zelenski a dat inapoi.

„Ne-am indeplinit si vom continua sa ne indeplinim toate obligatiile contractuale fata de partenerii nostri europeni”, a declarat Podoliak pentru AFP, spunand ca doreste sa faca „o clarificare” si laudand pozitia „constanta” a Kievului.

„Acest lucru se refera la relatiile noastre bilaterale cu tarile europene, inclusiv cu partenerii nostri maghiari si slovaci”, a subliniat el.

Oleoductul Drujba – a carui denumire inseamna „Prietenie” – a fost construit la inceputul anilor 1960, in timpul perioadei sovietice, si este acum o retea de aproape 9.000 de kilometri lungime.

Ramura sa nordica leaga Rusia de Polonia si Germania prin Belarus, in timp ce ramura sudica transporta petrol rusesc in Ungaria, Slovacia si Republica Ceha.

UE a interzis majoritatea importurilor de petrol din Rusia din 2022, dar conducta Drujba a fost initial scutita de aceasta decizie, dupa care Bruxellesul a interzis furnizarea de titei catre Germania si Polonia prin aceasta infrastructura in primavara anului 2023.

Cu toate acestea, relatiile dintre Kiev, pe de o parte, si Budapesta si Bratislava, pe de alta parte, au devenit din nou tensionate de cand cele doua tari din Europa Centrala au acuzat autoritatile ucrainene la sfarsitul lunii iulie ca impiedica tranzitul petrolului de la gigantul rus Lukoil destinat acestora, compania fiind acum vizata de noi sanctiuni de catre Kiev.

Ungaria premierului Viktor Orban, care este apropiat de Vladimir Putin, si Slovacia, care este foarte dependenta de petrolul rusesc, au apelat la Bruxelles pentru a solutiona disputa, dar Comisia Europeana a transmis ca nu considera ca cererea lor de „consultari urgente” este „justificata”.

Cehia, la randul sau, a investit recent in proiectul de extindere a conductei TAL, care merge din nordul Italiei pana in sudul Germaniei, pentru a se elibera de dependenta de petrolul rusesc.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: