Arheologii, la mare cautare in Italia datorita fondurilor UE

externe

Arheologii sunt la mare cautare in Italia datorita in mare parte unei cresteri a constructiilor alimentata de fondurile UE de recuperare post-COVID, a declarat seful Asociatiei Nationale a Arheologilor din tara (ANA), potrivit Reuters.

ANA s-a plans anterior de salariile scazute si de precaritatea locului de munca intr-un sector de o importanta cruciala, avand in vedere istoria arheologica bogata a Italiei, asa cum demonstreaza numarul sau record de situri incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO.

„Cererea de arheologi a devenit mai mare decat oferta, crescand atat de mult incat clientii se plang uneori ca este dificil sa gasesti profesionisti”, a declarat pentru Reuters presedintele ANA, Marcella Giorgio.

„Nu cred ca cineva se astepta la o asemenea dezvoltare, partial pentru ca acum 10 ani nu era posibil sa se prevada sosirea fondurilor UE de recuperare COVID”, a adaugat ea.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului post-pandemie al UE de peste 800 de miliarde de euro (889,36 miliarde de dolari), cu o cota in valoare de aproape 200 de miliarde de euro.

Din cele 45,6 miliarde de euro pe care Italia le-a cheltuit pana la sfarsitul anului 2023, 59% au intrat in sectorul constructiilor, a declarat grupul industrial Federcostruzioni. Plata fondurilor UE pentru redresarea dupa COVID se incheie in 2026.

Arheologii sunt adesea solicitati pe santiere pentru asa-numita arheologie preventiva, ceea ce inseamna ca trebuie sa studieze locatiile si sa monitorizeze lucrarile la acestea in cazul in care se fac descoperiri istorice.

Giorgio nu a oferit detalii cu privire la cererea mai mare din sector, dar ANA urmeaza sa prezinte un raport pe acest subiect in noiembrie, pe baza unui sondaj a peste 1.000 de arheologi care activeaza in Italia, dintr-un total estimat de 5-6.000.

Valentina Colagrossi, o activista de la Mi Riconosci?, un grup de advocacy pentru lucratorii din sectorul cultural, a avertizat ca boom-ul arheologilor ar putea fi de scurta durata, iar profesia ar avea nevoie de o baza mai solida pentru a prospera in viitor.

„Exista inca nesiguranta locului de munca si salariile mici… in special in arheologia santierului, unde destul de multe companii platesc adesea mai putin de 100 de euro brut pe zi”, a spus Colagrossi.

„Fondurile UE de recuperare dupa COVID au dus cu siguranta la o crestere a numarului de locuri de munca. Din pacate, aceasta nu este intotdeauna insotita de o crestere a calitatii muncii”, a adaugat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: