Presedintele taiwanez pune degetul pe rana: „Daca China vrea Taiwanul, ar trebui sa ceara inapoi si teritoriile furate de Rusia in secolul XIX”

externe

Taiwan, teritorii chineze, Rusia, furt, secolul XIX

Daca pretentiile Chinei cu privire la Taiwan se refera la integritatea teritoriala, atunci Beijingul ar trebui, de asemenea, sa ceara inapoi teritoriile cedate Rusiei de ultima dinastie chineza in secolul al XIX-lea, a declarat presedintele Taiwanului, Lai Ching-te, intr-un interviu acordat presei locale si citat de Reuters.

China considera Taiwanul guvernat in mod democratic drept propriul sau teritoriu si nu a renuntat niciodata la utilizarea fortei pentru a aduce insula sub controlul sau. Guvernul taiwanez respinge aceste pretentii, afirmand ca numai populatia insulei isi poate decide viitorul.

Intr-un interviu acordat unui post de televiziune taiwanez difuzat duminica tarziu, Lai, pe care China il numeste „separatist”, a evocat Tratatul de la Aigun din 1858, prin care China a fost obligata sa cedeze imperiului rus o suprafata imensa de teren in ceea ce este in prezent extremitatea estica a Rusiei, formand o mare parte din frontiera actuala, de-a lungul fluviului Amur.

Dinastia Qing a Chinei, aflata atunci in faza terminala, a refuzat initial sa ratifice tratatul, insa acesta a fost confirmat doi ani mai tarziu in Conventia de la Pekin, unul dintre tratatele „inegale” incheiate sub presiune de China cu puteri straine in secolul al XIX-lea.

„Intentia Chinei de a ataca si de a anexa Taiwanul nu este din cauza a ceea ce spune sau face o persoana sau un partid politic din Taiwan. China nu vrea sa anexeze Taiwanul de dragul integritatii teritoriale”, a declarat Lai.

„Daca este de dragul integritatii teritoriale, de ce nu ia inapoi terenurile furate de Rusia prin Tratatul de la Aigun?”, a adaugat el.

„Tratatul de la Aigun semnat in timpul dinastiei Qing a fost unul nedrept. China ar putea cere Rusiei (terenurile inapoi), dar nu o face. Deci, este evident ca ei nu doresc sa invadeze Taiwanul din motive teritoriale.”

Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwanul nu a raspuns imediat la o cerere de comentarii. Guvernul chinez sustine ca Taiwanul a fost teritoriu chinez inca din cele mai vechi timpuri.

Dinastia Qing a cedat Taiwanul Japoniei in 1895 intr-un alt tratat „inegal”, iar in 1945, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, insula a fost predata guvernului Republicii Chineze, care patru ani mai tarziu a fugit in Taiwan dupa ce a pierdut un razboi civil cu comunistii lui Mao Zedong.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: