Polonia si tarile limitrofe Ucrainei au „datoria” de a dobori rachetele rusesti inainte ca acestea sa intre in spatiul lor aerian – Ministrul de Externe al Poloniei. Ce spune Geoana, secretarul adjunct al NATO

externe

Radosław Sikorski

Polonia si alte tari limitrofe Ucrainei au „datoria” de a dobori rachetele rusesti inainte ca acestea sa intre in spatiul lor aerian, in ciuda opozitiei NATO, a declarat ministrul polonez de Externe.

Radoslaw Sikorski a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca Varsovia are obligatia de a asigura siguranta cetatenilor sai, indiferent de temerile ca interceptarile deasupra teritoriului ucrainean ar putea implica Alianta Atlantica in razboiul Rusiei impotriva Ucrainei.

„Apartenenta la NATO nu prevaleaza asupra responsabilitatii fiecarei tari pentru protectia propriului spatiu aerian – este propria noastra datorie constitutionala”, a declarat Sikorsky. „Personal, sunt de parere ca, atunci cand rachetele ostile sunt pe cale sa intre in spatiul nostru aerian, ar fi legitima autoapararea [de a le lovi], deoarece odata ce trec in spatiul nostru aerian, riscul ca resturile sa raneasca pe cineva este semnificativ.”

Polonia a semnat un acord bilateral de securitate cu Ucraina la inceputul acestei veri, in care cele doua tari s-au angajat sa examineze „fezabilitatea unei posibile interceptari in spatiul aerian al Ucrainei a rachetelor si dronelor lansate in directia teritoriului Poloniei, in urma procedurilor necesare convenite de statele si organizatiile implicate”.

Cu toate acestea, Jens Stoltenberg, secretarul general demisionar al NATO, a respins propunerea, afirmand ca risca ca alianta „sa devina parte a conflictului”.

Sikorski a insistat asupra dreptului tarii sale de a intercepta dupa ce o drona ruseasca suspectata a intrat in Polonia la 26 august. De atunci, autoritatile poloneze cauta drona, care ar fi putut ateriza din nou pe teritoriul ucrainean dupa ce, probabil, a deviat de la curs in timpul unui atac rusesc masiv cu rachete asupra Ucrainei.

Alte rachete au aterizat in Polonia de la invazia totala a Moscovei in Ucraina in 2022, in timp ce dronele rusesti s-au abatut recent si asupra spatiului aerian al Romaniei.

Sikorski a declarat ca riscul victimelor poloneze creste pe masura ce rachetele se afla mai aproape de tintele lor atunci cand sunt interceptate, astfel ca este de preferat sa fie doborate la o altitudine mai mare deasupra Ucrainei.

„Ucrainenii ne-au spus: sunteti bineveniti”, a adaugat el.

Unii oficiali occidentali spun ca o astfel de politica ar estompa liniile rosii privind interventia occidentala si ar putea provoca represalii din partea Rusiei. Kievul a facut presiuni asupra aliatilor sai occidentali pentru a se implica mai mult in razboi, inclusiv prin furnizarea de acoperire de aparare aeriana deasupra Ucrainei de Vest de la baterii situate pe teritoriul NATO.

De asemenea, a facut presiuni repetate asupra aliatilor sai pentru a impune o zona de interdictie aeriana deasupra Ucrainei. NATO a respins astfel de apeluri, afirmand ca ar putea intra in conflict direct cu fortele ruse.

Mircea Geoana, adjunctul generalului de securitate al NATO, a declarat pentru FT: „Trebuie sa facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina si sa facem tot ce putem pentru a evita escaladarea. Si aici linia NATO este consecventa inca de la inceputul razboiului”.

„Desigur, respectam dreptul suveran al fiecarui aliat de a-si asigura securitatea nationala. Dar, in cadrul NATO, ne consultam intotdeauna inainte de a intra in ceva care ar putea avea consecinte asupra noastra a tuturor – iar aliatii nostri polonezi au fost intotdeauna impecabili in consultari in interiorul aliantei”, a adaugat Geoana.

Cu toate acestea, multi ucraineni sunt increzatori ca pozitia NATO va evolua.

„Am vazut ca unele linii rosii pot fi mutate”, a declarat Mykola Nazarov, analist de securitate in cadrul think-tank-ului Globsec din Kiev, referindu-se la deciziile capitalelor occidentale de a trimite rachete cu raza lunga de actiune, tancuri moderne si avioane de lupta F-16. „Ucrainenii fac multe presiuni pentru a permite Poloniei sa intervina si pentru ca Ucraina nu are resursele aeriene pentru a-si acoperi bine tot teritoriul, in special acum in vestul Ucrainei”.

Sikorski a declarat ca este prea devreme pentru a judeca succesul militar al incursiunii Ucrainei in regiunea Kursk din vestul Rusiei, care a inceput pe 6 august. Dar el a salutat ofensiva ca o modalitate de a-l soca pe presedintele rus Vladimir Putin si de a-i arata ca „victima nu face intotdeauna ceea ce te astepti”.

Sikorski a adaugat: „Nu doar Ucraina, ci intregul Occident ar trebui sa il tina pe Putin in dezechilibru, iar una dintre greselile pe care partea noastra le-a facut in mod constant a fost sa ii spuna lui Putin in avans ce vom face sau nu – si de aceea rezultatul acestei incursiuni [Kursk] este mult mai bun decat contraofensiva de anul trecut, care a fost atat de usor de anticipat si, prin urmare, de pregatit.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: