Balena alba Hvaldimir, declarata „spion” rus, a fost impuscata, anunta organizatiile pentru drepturile animalelor. A fost depusa plangere penala

externe

Organizatiile pentru drepturile animalelor au spus ca beluga Hvaldimir, care a devenit faimoasa in Norvegia, dupa ce hamul sau neobisnuit a starnit suspiciuni ca ar fi fost antrenata de Rusia ca spion, a fost ucisa de focuri de arma, potrivit The Guardian.

Organizatiile Noah si One Whale au declarat ca au depus o plangere la politia norvegiana, cerandu-le sa deschida o ancheta penala.

Poreclita Hvaldimir – o combinatie intre cuvantul norvegian pentru balena, hval, si prenumele presedintelui rus Vladimir Putin, beluga a aparut pentru prima data in largul coastei, norvegiene in 2019.

Balena a fost gasita moarta sambata intr-un golf de pe coasta de sud-vest a Norvegiei. Trupul sau a fost transportat luni la o filiala locala a Institutului Veterinar Norvegian pentru autopsie. Raportul este asteptat in trei saptamani, a spus un purtator de cuvant al institutului.

Regina Crosby Haug, presedinta One Whale, care a spus ca a vazut luni corpul lui Hvaldimir, a declarat pentru AFP ca „avea mai multe rani de gloante pe corp”.

Organizatia One Whale a fost fondata pentru a urmari beluga, care devenise o celebritate in Norvegia.

„Ranile sunt alarmante si de o natura care nu poate exclude un act criminal – este socant. Avand in vedere suspiciunea de fapta criminala, este esential ca politia sa intervina rapid”, a spus directorul Noah, Siri Martinsen.

O a treia organizatie care a urmarit si miscarile balenei, Marine Mind, a declarat ca a gasit corpul lui Hvaldimir plutind in apa sambata. „Nu a existat nimic care sa dezvaluie imediat cauza mortii. Am vazut urme, dar este prea devreme sa spunem care a fost cauza”, a declarat directorul Sebastian Strand pentru AFP.

El a spus ca unele dintre semne ar fi putut fi cauzate de pasari, dar nu exista nicio explicatie pentru altele in acest stadiu.

Cu o varsta estimata intre 15 si 20 de ani, Hvaldimir era relativ tanar pentru o beluga, care poate trai intre 40 si 60 de ani. Cand a fost gasit in 2019, biologii marini norvegieni au scos un ham artificial cu o montura potrivita pentru o camera video si cuvintele „Echipament St. Petersburg” tiparite in engleza pe clemele de plastic.

Oficialii norvegieni au spus ca Hvaldimir ar fi putut scapa dintr-o incinta si ca ar fi fost antrenat de marina rusa, deoarece era obisnuit cu oamenii.

Moscova nu a avut niciodata vreo reactie oficiala la speculatiile ca Hvaldimir ar putea fi un „spion rus”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: