Austria: O companie de aviatie a fost prinsa ca furnizeaza piese de schimb Rusiei, ocolind sanctiunile

externe

atac, rusesc, rachete, drone, ucraina

Compania austriaca Diamond Aircraft furnizeaza piese de schimb si motoare pentru avioanele sale catre Federatia Rusa prin China, ocolind sanctiunile, relateaza ziarul austriac Kronen Zeitung.

„Oferte explozive de export in Austria: conform contractelor rusesti, motoarele si chiar avioanele intregi ale producatorului austriac ajung la Moscova prin China. Se crede ca piese din plastic pentru drone si alte sisteme de arme ajung la Putin prin Beijing, Emiratele Arabe Unite si alte tari”, se spune in articol.

In articol se vorbeste despre compania Diamond Aircraft din orasul Wiener-Neustadt, din Austria Inferioara, care „face afaceri bune cu avioanele sale private in toata lumea”. In acelasi timp, atat compania-mama in sine, cat si filiala sa Austro Engines mentin relatii de afaceri stranse cu companii chineze, se mai arata in material.

Dar aici incepe problema: proviziile merg catre Rusia. Cel putin un utilizator final, Uzina de aviatie civila din Ural (UZGA), este implicat in productia de drone folosite de armata rusa in razboiul impotriva Ucrainei.

„De exemplu, UZGA furnizeaza Institutului rus de aviatie civila Ulianovsk piese de schimb pentru motoare pentru aeronavele Diamond DA40NG si motorul E4-A de la Austro Engine. Valoarea totala a noului contract este de aproximativ 52 de milioane de ruble (aproximativ 510.000 de euro)”, se spune in articol.

Avioanele austriece sunt folosite si pentru antrenarea pilotilor rusi de vanatoare, relateaza Kronen Zeitung, citand surse ucrainene. „Toate acestea se intampla in ciuda sanctiunilor impuse de UE. Autoritatile ucrainene exprima un protest puternic, iar Directia Securitatii Statului si Informatiilor din Austria a inceput o ancheta preliminara”, scriu jurnalistii.

Compania austriaca Diamond Aircraft a negat acuzatia. „Avioanele nu sunt supuse restrictiilor la export… Sunt investigate suspiciuni specifice de livrari neautorizate. In cazul Rusiei, au existat suspiciuni, dar au fost infirmate fara echivoc”, a transmis compania.

Dupa ce tarile Uniunii Europene au expulzat in masa aproximativ 600 de spioni-diplomati rusi, capitala Austriei a devenit noul centru al spionajului rus in Europa. In ultimii doi ani, numarul functionarilor publici rusi din Austria a crescut de la 300 la peste 500, dintre care mai mult de jumatate sunt diplomati si administratori, potrivit oficialilor de informatii. Serviciile speciale austriece estimeaza ca pana la jumatate dintre ei lucreaza ca spioni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: