Primul acord international privind utilizarea IA este semnat de SUA, Marea Britanie si tarile UE

externe

inteligenta artificiala

Pe 5 septembrie, s-a deschis spre semnare primul acord international obligatoriu din punct de vedere juridic privind inteligenta artificiala intre tari, inclusiv membre ale Uniunii Europene, Statele Unite si Marea Britanie, relateaza Reuters.

Anterior, initiativa a fost sustinuta de organizatia pentru drepturile omului a Consiliului Europei, care a lucrat la crearea conventiei timp de cativa ani.

Aceasta conventie se va concentra pe gestionarea riscurilor care decurg din utilizarea sistemelor AI, sprijinind in acelasi timp inovatia in domeniu.

Ministrul britanic al Justitiei, Shabana Mahmud, a subliniat importanta acestui acord. Ea a aratat ca aceasta Conventie este un pas important pentru a se asigura ca „noile tehnologii pot fi utilizate fara a distruge cele mai vechi valori, precum drepturile omului si statul de drept”.

Se observa ca documentul se concentreaza pe protectia celor afectati de utilizarea sistemelor de inteligenta artificiala. Conventia functioneaza separat de Legea UE privind IA, care a intrat in vigoare la 1 august.

Jurnalistii au adaugat ca semnatarii acordului vor avea dreptul de a adopta masuri legislative si administrative pentru implementarea prevederilor conventiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: