„Resetarea” relatiilor: un prim-ministru britanic a vizitat Irlanda pentru prima data in cinci ani

externe

harris, starmer

Keir Starmer a avut sambata, 7 septembrie, prima vizita a unui lider britanic in Irlanda in ultimii cinci ani, promitand ca va „restabili” relatiile dintre cele doua tari, care au fost afectate de Brexit, relateaza Euractiv.

Premierul irlandez Simon Harris l-a salutat pe Starmer la Dublin, dupa care amandoi si-au dat mana si au plecat la negocieri.

Potrivit lui Harris, intalnirea dintre cei doi prim-ministri a avut drept scop „concretizarea resetarii” relatiilor, care ar trebui „sa se bazeze pe lucruri precum pacea, prosperitatea, respectul reciproc si prietenia”.

Dupa discutii, premierul britanic a spus ca Marea Britanie si Irlanda sunt dornice sa dezvolte relatia, in special in domeniile comertului si investitiilor, „pentru a promova cresterea si a atinge obiectivele in numele poporului britanic si irlandez”.

„In acest sens, au convenit sa organizeze primul summit Marea Britanie-Irlanda in martie anul viitor, care va promova cooperarea in domenii cheie de interes reciproc, cum ar fi securitatea, clima, comertul si cultura”, a adaugat acesta.

Partile au remarcat, de asemenea, necesitatea de a mentine Acordul din Vinerea Mare din 1997, care a pus capat violentelor din Irlanda de Nord.

Asa-numitul „Brexit dur” sub fostul premier britanic Boris Johnson a dat o lovitura relatiilor dintre Irlanda si Marea Britanie, in primul rand din cauza problemei Irlandei de Nord – partea Regatului Unit situata pe insula Irlanda – si a amenintarii liberei circulatii a persoanelor si a marfurilor peste granita „irlandeza”.

Un acord de compromis cu UE, care a solutionat aceasta problema, a fost incheiat abia in 2023, in timpul mandatului de premier al lui Rishi Sunak, dar nu a fost inca pe deplin implementat.

Dupa venirea la putere, noul prim-ministru laburist Keir Starmer a facut o serie de pasi catre Irlanda pentru a-si semnala intentia de a restabili relatiile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: