Prin cererea sa de a adera la BRICS, Turcia vrea „sa sperie” Occidentul. Analiza: „Turcia vrea sa devina un pol de putere de sine statator”

externe

Recep Erdogan, Israel, foc, regiune, Turcia

Solicitarea Turciei de a se alatura aliantei BRICS este o miscare considerata atat strategica, cat si simbolica, deoarece tara eurasiatica de 85 de milioane face pasi din ce in ce mai mari pentru a-si demonstra influenta pe scena globala, relateaza CNBC.

„Presedintele nostru a exprimat deja de mai multe ori ca dorim sa devenim membru al BRICS”, a spus un purtator de cuvant al partidului AK din Turcia, la inceputul lunii septembrie.

BRICS, organizatie fondata de Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, este un grup de tari emergente care incearca sa-si aprofundeze legaturile economice. Anul acesta, a castigat patru noi membri: Iran, Egipt, Etiopia si Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, este vazuta ca o contrapondere pentru organizatiile conduse de Occident, precum UE, G7 si chiar NATO, desi ii lipseste o structura formala, mecanisme de aplicare si reguli si standarde uniforme.

Pentru Turcia, un aliat occidental de multa vreme si membru NATO din 1952, demersul de a se alatura BRICS este „in conformitate cu strategia sa geopolitica mai larga: pozitionandu-se ca actor independent intr-o lume multipolara si chiar devenind un pol de putere in sine”, a declarat George Dyson, analist senior la Control Risks.

„Aceasta nu inseamna ca Turcia se indeparteaza complet de Occident”, a adaugat Dyson, „dar Turcia doreste sa promoveze cat mai multe legaturi comerciale si sa urmareasca oportunitati in mod unilateral, fara a fi constransa de alinierea occidentala.”, a mai spus el.

In ciuda deceniilor in care a fost aliniata cu Europa si SUA, Turcia s-a confruntat cu o respingere constanta de la aderarea la UE, care a fost mult timp un punct dureros pentru Ankara.

Ambasadorul Matthew Bryza, fost oficial al Casei Albe si inalt oficial al Departamentului de Stat cu sediul in prezent la Istanbul, a declarat ca presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si guvernul sau „par a fi motivati in principal de doi factori: o traditie strategica de a asigura interesele nationale… si o dorinta de a speria putin Occidentul, atat din motive emotionale, cat si ca tactica de negociere pentru a obtine concesii”.

Turcia si-a extins, in ultimii cativa ani, rolul in diplomatia globala, negociind acorduri de schimb de prizonieri si conducand alte negocieri intre Ucraina si Rusia, de exemplu, in timp ce remediaza relatiile tensionate anterior cu puteri regionale precum Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si cel mai recent, Egipt.

Ankara refuza, de asemenea, sa ia parte la sanctionarea Rusiei – o pozitie care ii enerveaza pe aliatii sai occidentali, dar o ajuta sa-si mentina o pozitie independenta ca asa-numita „putere de mijloc”, pe care o considera benefica pentru relatiile sale cu China si Sudul Global.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: