Austria anunta ca nu accepta refugiati respinsi de Germania: „Nu este loc de intors aici”

externe

imigrant, sirian, Germania, infractiuni, familie

Guvernul austriac a anuntat ca nu va accepta refugiati care sunt respinsi de la frontiera cu Germania. „Austria nu va accepta oameni care sunt respinsi din Germania”, a declarat ministrul de Interne Gerhard Karner (OVP) pentru „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. „Nu este loc de manevra”. El i-a cerut sefului Politiei Federale austriece „sa nu ia inapoi niciun refugiat”, relateaza Der Spiegel.

Karner s-a referit la dreptul european. Refugiatii care solicita azil nu pot fi respinsi informal la frontiera. Daca exista indicii ca o alta tara din UE este responsabila de procedura de azil conform regulilor Dublin, trebuie initiata o „procedura formala de consultare”, a subliniat Karner. Un refugiat poate fi transferat numai dupa obtinerea consimtamantului statului membru in cauza.

Ministrul federal de interne Nancy Faeser (SPD) a declarat luni ca a ordonat controale temporare la toate frontierele terestre ale Germaniei. Ea a mai anuntat, fara a oferi detalii, ca ministerul sau a dezvoltat un model care respecta legislatia europeana si ar trebui sa permita mai multe respingeri la frontiere decat pana acum.

Ea a recunoscut, luni, ca „nu a vorbit inca” despre acest model de respingere cu tarile vecine. Ea a vrut sa discute mai intai despre model, marti, reprezentanti ai Uniunii Europen si cu reprezentantii statului. Intrebata daca respingeri mai severe la granitele germane nu ar duce la un efect de domino cu masuri similare in alte tari UE, ea a spus: „Nu ma tem de asta”.

Liderul CDU Friedrich Merz, al carui partid solicita respingeri consecvente la frontierele externe ale Germaniei, a declarat ca este gata sa poarte discutii cu sefii de guvern conservatori din tarile vecine. El sustine ca a vorbit deja cu presedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen (CDU), despre asta.

Liderul grupului regional CSU, Alexander Dobrindt, si-a exprimat asteptarea ca „tarile vecine ar proceda similar” daca Germania isi va spori controalele la frontiera. Intrebat despre comentariile critice facute de ministrul de Interne al Austriei Karner, Dobrindt a spus ca presupune ca „prietenii nostri austrieci” vor creste, de asemenea, controalele la frontiera si vor diminua migratia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: