Brazilia si China promoveaza negocieri de pace pentru rezolvarea crizei ucrainene in conditii favorabile Rusiei – ISW

externe

Evan Gershkovich, Serghei Lavrov, spion, proces

Brazilia si China isi promoveaza planul de pace in sase puncte „Rezolvarea politica a crizei ucrainene”, ale carui principii cheie sunt favorabile Rusiei, se arata intr-o analiza a Institutului pentru Studiul Razboiului (ISW), citat de Ukrinform.

Potrivit studiului, pe 9 septembrie, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a intalnit cu omologii sai brazilian si indian, Mauro Vieira si Subrahmanyam Jaishankar, in marja reuniunii Consiliului de Cooperare al Rusiei si Golfului Persic (CCG) din Arabia Saudita. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat ca Lavrov a discutat despre razboiul din Ucraina cu Vieira si Jaishankar, dar nu a oferit detalii.

„La 9 septembrie, Lavrov a repetat teoriile Kremlinului privind reticenta Rusiei de a se angaja in negocieri oneste cu Ucraina, sustinand ca formula de pace a presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care se bazeaza pe principiile dreptului international, este un ‘ultimatum’ si ca Rusia nu a luat niciodata in considerare acest plan in mod serios”, scriu analistii.

Acestia au remarcat ca Brazilia si China avanseaza planul de pace in sase puncte „Rezolvarea politica a crizei ucrainene”, ale carui principii cheie sunt favorabile Rusiei. De asemenea, prim-ministrul indian Narendra Modi a reafirmat recent sprijinul Indiei pentru pacea in Ucraina, pe baza principiilor dreptului international, cum ar fi respectul pentru integritatea teritoriala si suveranitatea statelor.

Oficialii ucraineni au invitat anterior un reprezentant rus sa participe la cel de-al doilea summit de pace din Ucraina, care va avea loc la sfarsitul acestui an.

Analistii ISW au scris anterior ca Vladimir Putin exclude posibilitatea de a purta discutii de pace, argumentand ca razboiul pe care l-a inceput impotriva Ucrainei a continuat recent pe teritoriul Federatiei Ruse.

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, este convins ca razboiul Rusiei impotriva Ucrainei se va incheia in cele din urma prin negocieri, dar cand s-ar putea intampla asta este dificil de prevazut.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: