Noua practica a instantei supreme: Orice ONG poate face plangere impotriva unei solutii de clasare a procurorilor – Presshub

news

Inalta Curte de Casatie si Justitie

O judecatoare de la instanta suprema a stabilit ca orice organizatie poate face plangere impotriva unei solutii de clasare data de un procuror, chiar daca nu i s-a adus „atingere intereselor legitime”.

Decizia a fost data de judecatoarea Adriana Ispas de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul magistratilor Cristian Ardelean, Ciprian Man, Crina Muntean si Adrian Muntean care au primit o solutie de clasare in urma plangerii depuse de asociatia europarlamentarului Cristian Terhes.

Pe 25 august 2023, prin decizia procurorului sef adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General, s-a respins, ca neintemeiata, plangerea formulata de Romanian Community Coalition, prin reprezentant Cristian Terhes, impotriva ordonantei de clasare din iunie 2023.

In septembrie 2023, asociatia lui Terhes s-a adresat Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si a facut plangere impotriva ordonantei de clasare, solicitand trimiterea cauzei la procuror in vederea reluarii si completarii urmarii penale.

In sustinerea plangerii, Terhes sustinea ca procurorul a incalcat dreptul la o ancheta efectiva, urmarirea penala fiind incompleta cu privire la infractiunile de santaj, cercetare abuziva, abuz in serviciu etc. In prealabil, asociatia lui Terhes a depus o plangere penala impotriva magistratilor de la Oradea, in baza unei inregistrari care a fost difuzata public de Antena3, inregistrare care nu avea legatura cu ONG-ul lui Terhes.

In loc sa respinga cererea, instanta suprema a ales sa retrimita dosarul la procurori pentru continuarea cercetarilor.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: