Blinken cere „modificari fundamentale” ale operatiunilor armatei israeliene in Cisiordania dupa uciderea unui protestatar american

externe

Antony Blinken, flexibilitate maxima, Hamas, Israel

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut marti „modificari fundamentale” ale operatiunilor israeliene din Cisiordania ocupata, condamnand impuscarea fatala a unui protestatar american impotriva extinderii asezarilor, despre care Israelul a spus ca a fost accidentala, potrivit Reuters.

Aysenur Ezgi Eygi, in varsta de 26 de ani, care era si cetatean turc, a fost impuscata mortal vinerea trecuta, la un mars de protest in Beita, un sat de langa Nablus, unde palestinienii au fost atacati in mod repetat de colonisti evrei de extrema dreapta.

Armata israeliana a declarat marti ca ancheta sa initiala a constatat ca este foarte probabil ca trupele sale sa fi tras focul care a ucis-o, dar ca moartea ei a fost neintentionata si si-a exprimat regretul profund.

In comentariile sale cele mai puternice de pana acum in care critica fortele de securitate ale celui mai apropiat aliat al Washingtonului din Orientul Mijlociu, Blinken a descris uciderea lui Eygi drept „neprovocata si nejustificata”. El a spus ca SUA vor insista la guvernul israelian sa faca schimbari in modul in care fortele sale opereaza in Cisiordania.

„Nimeni nu ar trebui sa fie impuscat si ucis pentru ca a participat la un protest. Nimeni nu ar trebui sa-si puna viata in pericol doar pentru ca isi exprima liber opiniile. In opinia noastra, fortele de securitate israeliene trebuie sa faca unele schimbari fundamentale in modul in care opereaza in Cisiordania, inclusiv modificari ale regulilor lor de lupta. Acum avem al doilea cetatean american ucis de fortele de securitate israeliene. Acest lucru este inacceptabil”, a spus el reporterilor la Londra.

Un purtator de cuvant al guvernului israelian a refuzat sa comenteze observatiile lui Blinken.

Armata israeliana a declarat ca o investigatie a Diviziei de Investigatii Criminale a Politiei Militare este in curs si odata finalizata, concluziile acesteia vor fi prezentate pentru revizuire la nivel superior.

„Vom urmari asta foarte, foarte indeaproape”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe pentru securitate nationala, John Kirby, reporterilor, spunand ca o ancheta penala a fost un pas neobisnuit al armatei israeliene. „Vom dori sa vedem unde se ajunge acum in ceea ce priveste ancheta penala si ce au gasit, si daca si cum cineva este tras la raspundere”, a adaugat Kirby.

Familia lui Eygi a numit ancheta preliminara „complet inadecvata” si l-a indemnat pe presedintele american Joe Biden sa ceara o ancheta independenta.

Intr-o declaratie, armata israeliana a declarat ca comandantii sai au efectuat o investigatie initiala asupra incidentului si au constatat ca focul nu era indreptat asupra ei, ci asupra unei alte persoane pe care a numit-o „instigatorul cheie al revoltei”.

„Incidentul a avut loc in timpul unei revolte violente in care zeci de suspecti palestinieni au ars cauciucuri si au aruncat cu pietre in fortele de securitate in Beita”, se arata in comunicat.

Israelul a trimis o solicitare autoritatilor palestiniene sa efectueze o autopsie, se mai spune in comunicat.

„Suntem profund jigniti de sugestia ca uciderea ei de catre un lunetist antrenat a fost in vreun fel neintentionata”, a spus familia lui Eygi intr-o declaratie.

O crestere a atacurilor violente ale colonistilor asupra palestinienilor din Cisiordania a starnit furia in randul aliatilor occidentali ai Israelului, inclusiv in Statele Unite, care a impus sanctiuni unor israelieni implicati in miscarea colonistilor din linia dura. Tensiunile au crescut pe fondul razboiului Israelului impotriva militantilor Hamas din Gaza.

Inca din 2020, palestinienii au organizat saptamanal proteste in Beita fata de extinderea Evyatar din apropiere, un avanpost de colonisti. Membrii ultranationalisti ai coalitiei de guvernamant a Israelului au actionat pentru a legaliza avanposturi neautorizate anterior, cum ar fi Evyatar. Washngtonul considera ca aceasta miscare ameninta stabilitatea Cisiordaniei si submineaza eforturile pentru o solutie a conflictului cu doua state.

Israelul a ocupat Cisiordania, o zona pe care palestinienii o doresc ca nucleu al unui viitor stat independent, in urma razboiului din 1967 din Orientul Mijlociu.

Israelul a construit acolo o gama tot mai mare de asezari pe care majoritatea tarilor le considera ilegale. Israelul contesta aceasta afirmatie, invocand legaturi istorice si biblice cu teritoriul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: