Cat de mult a scazut nivelul Dunarii: au iesit la iveala epave ale unor nave scufundate in Al Doilea Razboi Mondial – VIDEO

news

Epava Dunare

Epavele unor nave naziste incarcate cu explozivi, scufundate in Dunare in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au iesit la iveala in apropierea orasului-port Prahovo din Serbia, dupa seceta din iulie si august, care a dus la scaderea nivelului fluviului, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Patru nave datand de dinainte de 1950 au iesit, de asemenea, la iveala in Parcul National Dunare-Drava din Ungaria, in apropiere de Mohacs, unde nivelul Dunarii era de numai 1,5 metri, marti, ca urmare a valurilor de canicula si a secetei persistente din iulie si august.

Navele descoperite in Prahovo se numara printre sutele de vase scufundate de-a lungul Dunarii de flota de la Marea Neagra a Germaniei naziste in 1944, in timpul retragerii din fata fortelor sovietice care inaintau, distrugand navele. Epavele pot ingreuna traficul fluvial in perioadele in care nivelul apei este scazut.

Raspandite de-a lungul albiei fluviului, unele dintre nave au inca turete, punti de comanda, catarge rupte si carene strambe, in timp ce altele se afla in mare parte cufundate in bancurile de nisip.

Endre Sztellik, paznic in Parcul National Dunare-Drava, a declarat despre una dintre nave: „Inca nu stim exact ce este. Ceea ce este vizibil, un lucru nefericit, este ca epava se diminueaza pe masura ce oamenii sunt interesati de ea si bucati din ea dispar”.

Nivelul Dunarii a ajuns marti la 1,17 metri in Budapesta, ceea ce se apropie de un minim istoric de aproximativ 0,4 metri, inregistrat in octombrie 2018. In timpul inundatiilor, nivelul Dunarii creste mult peste sase metri.

„Europa de Est se confrunta cu conditii secetoase critice, care afecteaza culturile si vegetatia”, a indicat serviciul european pentru clima Copernicus pe site-ul sau, in ultimul sau raport privind seceta, publicat la inceputul lunii.

Mult asteptatele precipitatii care au inceput luni ar putea conduce la cresterea nivelului Dunarii pana la aproximativ trei metri la Mohacs, pana la sfarsitul saptamanii, apele fluviului putand acoperi din nou epavele.

Nivelul celui mai lung fluviu din Polonia, Vistula, a scazut la un nivel minim record, lasand la vedere bancuri de nisip in Varsovia. Nivelul apei a fost atat de scazut incat un elan a fost filmat in timp ce traversa cursul de apa, intr-o sectiune a acestuia din mediul rural.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: