Scrisoarea prin care Albert Einstein avertiza in privinta programului nuclear al Germaniei naziste s-a vandut la licitatie cu aproape 4 milioane de dolari – VIDEO

externe

Albert Einstein, scrisoare, program nuclear, Germania nazista, licitatie

Scrisoarea lui Einstein despre programul nuclear al Germaniei naziste a fost vanduta pentru aproape 4 milioane de dolari, informeaza Business Insider.

Mesajul, adresat celui de-al 32-lea presedinte al SUA, Franklin Roosevelt, a fost vandut la licitatie pentru suma de 3,992 milioane de dolari. In el, unul dintre fondatorii fizicii teoretice moderne avertizeaza ca Germania nazista ar putea dezvolta o bomba nucleara. Valoarea documentului fusese estimata la 4-6 milioane de dolari. Licitatia a fost organizata de casa de licitatii Christie’s.

Scrisoarea a fost dactilografiata in doua exemplare si datata 2 august 1939. Textul a fost dictat de Albert Einstein in limba germana si apoi tradus in engleza de studentul sau, fizicianul maghiar Leo Szilard. Szilard, impreuna cu colegii sai Eugene Wigner si Edward Teller, a fost cel care i-a cerut lui Einstein sa il avertizeze pe presedintele SUA cu privire la o posibila amenintare nucleara din partea Germaniei naziste.

Prima versiune trimisa presedintelui SUA se afla in Biblioteca si Muzeul Prezidential Roosevelt din New York. Cea de-a doua, mai scurta, semnata personal de Einstein, s-a aflat in colectia privata a co-fondatorului Microsoft, Paul Allen. Christie’s a anuntat decizia de a licita lotul in iunie 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: