Unde era „salvatorul” Europei: Viktor Orban vrea sa trimita trupe maghiare in Ciad, pentru a stavili emigratia ilegala

actualitate

Viktor Orban, soldati maghiari, Ciad, emigratie

Premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca va continua implementarea planului sau de a stationa aproximativ 200 de soldati maghiar in Ciad dupa intalnirea avuta la Budapesta cu liderul acestei tari, Mahamat Idriss Deby Itno.

Ciad joaca un rol esential in campania impotriva migratiei din regiunea Sahel catre Europa, a scris Orban pe Facebook, citat de Deutsche Welle.

„Ciad este o tara-cheie in lupta impotriva migratiei ilegale in Africa. Migratia din Africa catre Europa nu poate fi oprita fara tarile din regiunea Sahel. Acesta este motivul pentru care Ungaria construieste un parteneriat cu Ciadul. Lucram la acest lucru astazi si maine cu presedintele Deby”, a declarat Orban.

Cu o populatie de aproximativ 19 milioane de locuitori, Ciadul ocupa o pozitie cruciala la intersectia statelor afectate de criza din Sudan, Libia, Niger si Republica Centrafricana. Aceasta locatie strategica, impreuna cu statutul sau de aliat occidental cheie intr-o parte volatila a lumii, subliniaza importanta sa in peisajul geopolitic global.

Analistul politic si de securitate ghanez Fidel Amakye Awusu a declarat pentru DW ca, prin desfasurarea de trupe in Ciad, premierul Ungariei, Victor Orban, la fel ca liderul Rusiei, Vladimir Putin, are interese economice in regiune si incearca sa obtina puncte politice intr-un moment in care trupele din statele membre ale UE, precum Franta, si-au pierdut favoarea si isi reduc prezenta in Sahel.

„In primul rand, trebuie sa ne uitam la factorii de atractie care ar putea atrage Budapesta in Sahel sau Ciad, in special resursele abundente din Sahel in ceea ce priveste petrolul, uraniul, aurul si alte resurse care sunt foarte abundente si inca nu au fost exploatate”, a declarat Awusu.

„Ca orice tara europeana, Ungaria devine mai influenta si ar dori, de asemenea, sa aiba o parte echitabila din resursele Africii. Aurul, cobaltul, litiul si alte resurse sunt factori de atractie majori care ar putea atrage Budapesta in Sahel si care nu ar trebui neglijati.”

Observatorii din afara continentului considera ca, prin furnizarea a 200 de forte puternice, Orban imita influenta in crestere a Rusiei in Africa de Vest. Aceasta desfasurare ar putea avea un impact semnificativ asupra situatiei de securitate din regiunea Sahel.

Cu toate acestea, Awusu este sceptic. „Ciadul in sine este mult mai mare decat Ungaria si multe tari din Europa de Vest. Prin urmare, 200 de soldati ar putea sa nu aiba un impact”, a subliniat el. „In politica externa, avem aspectul simbolic in care statul ar dori sa arate ca face ceva in legatura cu situatia de securitate din afara granitelor sale.”

De cand liderii militari din Africa de Vest au preluat puterea in ultimii ani, aproape toti au apelat la Rusia si la grupul sau de mercenari Wagner pentru sprijin. Expertii si politicienii din opozitie din Ungaria si-au exprimat temerile ca Budapesta, care ramane apropiata de Kremlin, ar putea actiona in numele Rusiei in Sahel. Intrebat in legatura cu misiunea, guvernul ungar a negat ca „reprezinta interesele Rusiei sau ale oricarui alt stat strain in Sahel”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: