Studiu stiintific: abstinenta de la alcool creste riscul de dementa la varsta a treia

externe

abstinenta, alcool, risc, dementa, crescut

O echipa de cercetatori de la Universitatea New South Wales din Australia a facut o descoperire cu totul iesita din comun privind sanatatea: abstinenta de la alcool creste riscul de dementa la o varsta mai inaintata.

Studiul publicat in revista Addiction si citat de News Medical a investigat 15 analize epidemiologice, printr-o colaborare internationala. Au fost excluse din studiu persoanele care aveau un diagnostic de dementa la momentul initial.

Studiul a inclus persoane cu varsta de peste 60 de ani, care proveneau, in majoritate, din tari cu venituri mari, dar si din unele cu venituri medii si mici, precum Brazilia si Congo.

Esantionul a cuprins 24.478 de persoane de peste 60 de ani, cu o varsta medie de 71,8 ani la momentul initial. Dintre acestia, 58,3% erau femei si 54,2% erau bautori.

Studiul a constatat ca riscul de dementa a fost mai mare in randul persoanelor care s-au abtinut total de la alcool decat al celor care au baut ocazional, usor pana la moderat si moderat pana la intens.

Consumul moderat de alcool, adica un consum de pana la 40 grame pe zi, a fost asociat cu un risc mai scazut de dementa in comparatie cu abstinenta de alcool pe viata, atat la barbati, cat si la femei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: