Rusia expulzeaza sase diplomati britanici pe care ii acuza de activitati de spionaj si sabotaj

externe

Moscova

Serviciul de securitate rus al FSB a declarat vineri (13 septembrie) ca a revocat acreditarea a sase diplomati britanici la Moscova, acestia fiind acuzati de spionaj si sabotaj, relateaza Euractiv.

FSB, principala agentie succesoare a KGB-ului sovietic, a declarat ca detine documente care arata ca un departament britanic de externe din Londra, responsabil pentru Europa de Est si Asia Centrala, coordoneaza ceea ce a numit „escaladarea situatiei politice si militare” si a fost insarcinat cu asigurarea infrangerii strategice a Rusiei in razboiul sau impotriva Ucrainei.

„Astfel, faptele dezvaluite dau motive sa se considere activitatile diplomatilor britanici trimisi la Moscova de catre directorat ca amenintatoare pentru securitatea Federatiei Ruse”, a spus FSB intr-un comunicat.

„In acest sens, pe baza documentelor furnizate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei si ca raspuns la numeroasele masuri neprietenoase intreprinse de Londra, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, in cooperare cu agentiile in cauza, a suspendat acreditarea a sase membri ai departamentului politic al Ambasadei Marii Britanii la Moscova in ale caror actiuni au fost gasite semne de spionaj si sabotaj”, se arata in comunicat.

Cei sase diplomati au fost nominalizati la televiziunea de stat rusa, care a aratat si fotografii cu ei.

FSB a spus ca Rusia le va cere si altor diplomati britanici sa mearga acasa mai devreme daca s-ar descoperi ca sunt implicati in activitati similare.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a afirmat ca activitatile ambasadei britanice la Moscova au depasit cu mult conventiile diplomatice si a acuzat-o ca desfasoara activitati deliberate menite sa dauneze poporului rus.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: