Jens Stoltenberg, la final de mandat: “NATO ar fi putut face mai mult pentru a inarma Ucraina, in incercarea de a preveni invazia Rusiei in 2022”

externe

„Acum oferim materiale militare, pe timp de razboi, atunci am fi putut furniza materiale militare pentru a preveni razboiul”, a declarat Stoltenberg, intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (editia de duminica a Frankfurter Allgemeine Zeitung – “FAZ”), conform Reuters.

Secretarul general al NATO a evidentiat reticenta Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord de a furniza arme pe care Kievul le solicitase inainte de invazia pe scara larga a Rusiei din cauza temerilor ca tensiunile cu Rusia vor escalada. “NATO ar fi putut face mai mult pentru a inarma Ucraina, in incercarea de a preveni invazia Rusiei in 2022”.

Dupa inceperea razboiului, Ucraina, care nu este membra a NATO, a primit „un sistem de armament dupa altul” de la aliatii sai, la capatul unei ezitari initiale.

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, va renunta in octombrie la functia sa de la NATO, pe care o detine din 2014. Fostul premier olandez Mark Rutte a fost anuntat in iunie ca urmatorul secretar general al organizatiei.

In interviu, Stoltenberg a apreciat ca incheierea razboiului din Ucraina va fi obtinuta doar la masa negocierilor.

„Pentru a pune capat acestui razboi, va trebui sa existe din nou dialog cu Rusia intr-o anumita etapa. Dar trebuie sa se bazeze pe puterea Ucrainei”, a spus el.

Stoltenberg a refuzat sa confirme daca va prelua de la diplomatul german Christoph Heusgen functia de presedinte al Conferintei de Securitate de la Munchen dupa plecarea de la NATO. El a declarat pentru FAS ca are „multe optiuni” si ca va locui la Oslo.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: