Iranul a lansat pe orbita al doilea satelit de cercetare din acest an

externe

Iranul a lansat pe orbita, sambata, un satelit de cercetare, cu o racheta construita de Garzile Revolutionare, a informat presa de stat, citata de Reuters.

Lansarea are loc in momentul in care Statele Unite si tarile europene acuza Iranul ca a transferat in Rusia rachete balistice care ar putea fi folosite in razboiul cu Ucraina in cateva saptamani. Iranul a negat acest lucru.

Satelitul Chamran-1, care a fost lansat in spatiu cu ajutorul rachetelor Qaem-100, a fost pus pe o orbita de 550 de kilometri si au fost primite deja primele semnale, a spus presa, adaugand ca a fost proiectat si construit de Forta Aerospatiala a Garzilor Revolutionare.

Misiunea principala a satelitului, care cantareste 60 kg, „este sa testeze sisteme hardware si software pentru demonstrarea tehnologiei de manevrare orbitala in inaltime si faza”, potrivit presei de stat.

In ianuarie, presa iraniana a raportat ca satelitul Sorayya a fost lansat pe o orbita de 750 km, cea mai inalta din tara de pana acum.

Armata americana sustine ca tehnologia balistica cu raza lunga de actiune folosita pentru a pune satelitii pe orbita ar putea, de asemenea, sa permita Teheranului sa lanseze arme cu raza lunga de actiune, inclusiv focoase nucleare.

Teheranul neaga ca activitatile sale prin satelit reprezinta o acoperire pentru dezvoltarea rachetelor balistice si spune ca nu a urmarit niciodata dezvoltarea de arme nucleare.

Cealalta misiune a lui Chamran-1 a fost sa „evalueze subsistemul de propulsie cu gaz rece in sistemele spatiale si performanta subsistemelor de navigatie si control al atitudinii”, a informat presa de stat.

Iranul, care are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, a suferit mai multe lansari esuate de sateliti in ultimii ani din cauza unor probleme tehnice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: