Alerte de inundatii in Cehia si Polonia. In Austria a nins

externe

O alerta de inundatii a fost declarata in 38 de locatii din Republica Ceha. In capitala Praga, barierele de inundatii ale orasului au fost ridicate, terasamentele au fost inchise publicului, iar gradina zoologica a fost inchisa, au declarat autoritatile cehe, potrivit BBC.

Evacuarile au inceput si in Polonia, pe masura ce raurile ajung la niveluri periculoase. Ministrul de Interne Tomasz Siemoniak a declarat ca locuitorii din orasele mici de langa granita cu Cehia, Morow si Glucholazy se confrunta cu o situatie periculoasa.

In Glucholazy, nivelul raului depasise cu doi metri nivelul de siguranta, iar locuitorii care locuiesc pe strazile din apropiere au fost evacuati.

Incepand de joi, ciclonul Boris a adus vanturi puternice si ploi torentiale in zone din Polonia, Austria, Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia.

Capitala Cehiei nu isi asuma riscuri, dupa inundatiile care au devastat orasul in urma cu doua decenii. Imaginile din 2002 cu statii de metrou inundate, rezidenti evacuati in barci de cauciuc si elefanti care se ineaca in Gradina Zoologica din Praga sunt adanc intiparite in memoria locala.

Vineri, o poarta grea de otel, groasa de un metru, a inchis asa-numitul Canal al Diavolului sau Certovka, o fasie de apa care strabate cartierul istoric Mala Strana din Praga inainte de a se alatura raului Vltava.

Poarta Certovka face parte dintr-o retea nationala de aparare impotriva inundatiilor despre care oficialii spun ca a costat mai mult de 1 miliard de euro, pentru a preveni repetarea daunelor catastrofale din 1997 si 2002.

Praga spera sa scape de cele mai grave inundatii. Atentia se concentreaza in acest weekend asupra partilor centrale si de est ale tarii, in special Moravia de Nord, unde 50 de oameni si-au pierdut viata in 1997.

In Muntii Jeseniky, cantitatea de ploi ar putea fi de aproximativ 400 mm in urmatoarele trei zile, iar apa respectiva va curge apoi in cascada pe raul Oder si mai departe spre Polonia, trecand pe langa o serie de orase si sate.

Dupa ce a participat la un briefing al serviciilor de urgenta din sud-vestul Poloniei, Donald Tusk a cautat sa linisteasca publicul ca prognozele „nu sunt prea alarmante” si ca nu exista niciun motiv sa prezica ceva la o scara care ar putea deveni o amenintare in intreaga tara.

Armata poloneza este in asteptare, a spus el, iar intr-una dintre cele patru provincii sudice, Malopolska, au fost stocate aproximativ doua milioane de saci de nisip, in timp ce inca un milion erau disponibili in Silezia Inferioara, provincia din jurul Wroclaw.

„Daca ne putem astepta la ceva, si pentru asta vrem sa fim pregatiti, sunt, desigur, inundatii localizate sau asa-numitele inundatii rapide”, a adaugat el.

Mii de locuitori au fost nevoiti sa foloseasca scarile in blocurile inalte din Wroclaw, deoarece ascensoarele au fost inchise pe fondul temerilor de inundatii, a informat presa locala.

Institutul Polonez de Meteorologie si Gospodarirea Apelor a extins ulterior cel mai inalt nivel de alerta din cele patru provincii sudice pana la varsarea raului Oder in Szczecin, unde se varsa in Marea Baltica.

Austria a cunoscut cea mai fierbinte luna august de cand au inceput inregistrarile, potrivit institutului federal Geosphere Austria.

Acum avertizeaza ca vor cadea 10-20 cm de precipitatii in multe regiuni in cateva zile. In unele locuri, este posibila cu mult peste 20 cm, mai ales in muntii din Austria Superioara si Inferioara si in nordul Stiriei Superioare.

Centrul austriac de avertizare de furtuni UWZ spune ca in unele zone, recordurile anterioare pentru intreaga luna septembrie vor fi „depasite in doar cateva zile”.

Manuel Kelemen, de la Puls24 TV, spune ca din punct de vedere meteorologic, „ceea ce traim este extraordinar, daca nu fara precedent”.

Reteaua feroviara OEBB a sfatuit toti pasagerii sa amane calatoriile care nu sunt urgente. O parte a liniei de cale ferata Tauern intre Bad Hofgastein si Bockstein din provincia Salzburg a fost inchisa din cauza ninsorilor abundente.

Sunt posibile inundatii si alunecari de teren, fiind asteptate vanturi puternice in Viena. Organizatia de ajutor Caritas a facut un apel la voluntari pentru a ajuta in zonele afectate.

De asemenea, peste granita sunt asteptate ploi abundente si continue in landul german Bavaria.

Aceasta este, desigur, o urgenta regionala, nu nationala, o zona mare a Europei Centrale fiind afectata.

Dar o reamintire a prioritatilor nationale a venit la inceputul acestei saptamani, cand oficialii cehi au declarat ca au fost fortati sa refuze o cerere a Germaniei de a opri golirea rezervoarelor in raul Vltava, care se varsa in raul Elba si mai departe in Germania, in urma prabusirea unui pod din Dresda.

Aceste rezervoare – o serie de noua baraje cunoscute sub numele de Cascada Vltavei – vor trebui sa fie pe jumatate goale pentru a prelua ceea ce va veni in acest weekend.

Precipitatiile extreme devin din ce in ce mai probabile in Europa, ca si in mare parte din lume, din cauza schimbarilor climatice. O atmosfera mai calda poate retine mai multa umiditate, ceea ce poate duce la precipitatii mai abundente.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: