Serbia: serviciu militar obligatoriu de 75 de zile. Explicatia data de presedintele Aleksandar Vucic

externe

alecsandar vucic, serbia

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat sambata ca a semnat un acord pentru reintoarcerea serviciului militar obligatoriu in tara sa, despre care a spus ca „are nevoie de o armata puternica”, conform DW.com. 

Serviciul militar obligatoriu va dura 75 de zile, le-a spus presedintele sarb cadetilor promovati la o ceremonie la Academia Militara a tarii. Serbia a abolit serviciul militar obligatoriu in urma cu 23 de ani, bazandu-se de atunci pe o armata profesionista.

„Sper ca intelegeti cu totii cat de mult avem nevoie de o armata puternica, cat de mult avem nevoie sa achizitionam si sa fabricam mai multe arme”, a spus Aleksandar Vucic.

„Nu vrem sa atacam pe nimeni. Nici nu vom face acest lucru. Dar vrem sa-i descurajam pe cei care ne ameninta in fiecare zi”, a adaugat el. Vucic nu a oferit detalii despre cine ar putea sa ii ameninte tara.

Pentru ca serviciul militar obligatoriu sa fie reintrodus, atat guvernul, cat si parlamentul – unde partidul lui Vucic detine o majoritate substantiala – trebuie sa aprobe propunerea.

Vucic a spus recent ca guvernul are in vedere introducerea serviciului militar cu o durata de 60 plus 15 zile. Serviciul ar fi obligatoriu pentru barbati, in timp ce femeile ar putea in continuare sa serveasca voluntar, a spus el. Presedintele a fost deseori condamnat de catre grupurile de dreapta in actiunile sale de cand a preluat mandatul in 2017.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: