Aflat in Italia, premierul britanic Keir Starmer promite sa coopereze in domeniul migratiei

externe

Premierul britanic Keir Starmer a salutat luni eforturile Italiei de a combate imigratia ilegala, spunand ca cele doua tari isi vor transmite reciproc informatii, strategie si vor colabora mai strans pentru a „zdrobi” bandele de traficanti, potrivit Reuters.

Intr-o conferinta de presa comuna, Starmer a spus ca discutiile sale cu premierul italian Giorgia Meloni au contribuit la dezvoltarea abordarii Marii Britanii privind combaterea imigratiei ilegale, care a devenit din ce in ce mai mult un focar de furie pentru unii britanici care spun ca numarul tot mai mare de migranti suprasolicita serviciile publice.

Intalnirea sa cu Meloni, dupa calatoriile la Berlin, Paris si Dublin de cand a castigat alegerile in iulie, a facut, de asemenea, parte din incercarea sa de a imbunatati legaturile cu Uniunea Europeana, ceea cec ar urma sa imbunatateasca si coordonarea privind abordarea migratiei.

„Ceea ce am discutat astazi este o provocare comuna… si am discutat in special… cum faceti fata acestui lucru? (Raspunsul este) prin colaborare, cooperare, partajare a datelor, informatiilor etc.”, a spus el in conferinta de presa comuna.

Starmer a spus ca este „foarte interesat” de acordul Italiei cu Albania, care va procesa unele cereri de azil in strainatate, dar a spus ca acesta nu a devenit inca operational, asa ca guvernul sau va astepta sa vada rezultatele.

In schimb, el a laudat munca lui Meloni pentru a impiedica migrantii sa-si inceapa calatoriile, Italia inregistrand o scadere cu 60% a sosirilor ilegale pe mare.

Anterior, la Centrul National de Coordonare pentru Migratie, el a laudat, de asemenea, efortul guvernului italian pentru combaterea bandelor – cu acelasi lucru fiind insarcinat Martin Hewitt, noul sau sef al Comandamentului pentru Securitatea Frontierei.

„In fiecare saptamana, mii de migranti traverseaza Marea Mediterana pentru a ajunge in Italia si pentru a intra ilegal in Europa, multi dintre ei chiar traverseaza Canalul Manecii… este clar un fenomen care afecteaza intreg continentul european”, a spus Meloni.

„Suntem de acord cu premierul Starmer ca primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa intensificam lupta impotriva traficului de persoane, sa o facem unindu-ne eforturile mult mai mult”, a spus ea, adaugand ca trebuie sa „urmeze banii”.

Subliniind problema, autoritatile franceze au declarat ca duminica opt persoane au murit in incercarea de a traversa Canalul Manecii catre Marea Britanie, ducand numarul mortilor in incercarile de traversare la 46 de la inceputul anului.
Starmer a anuntat, de asemenea, investitii de peste 500 de milioane de lire sterline in Marea Britanie ale companiilor italiene, inclusiv firma de aparare Leonardo, care este implicata in proiectul avionului de lupta GCAP, un joint venture intre Marea Britanie, Italia si Japonia.

In iulie, Starmer a subliniat importanta programului, atenuand unele speculatii ca ar putea fi eliminat, dar nu a garantat continuarea participarii britanice. Firmele de aparare, inclusiv Leonardo si BAE Systems implicate in furnizarea GCAP, au subliniat ca proiectul progreseaza si se asteapta ca acesta sa continue sub noul guvern.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: