Neliniste in Israel dupa ce au aparut informatii ca Netanyahu vrea sa-l inlocuiasca pe ministrul Apararii

externe

Informatiile conform carora prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se gandea sa-l demita pe ministrul Apararii Yoav Gallant au zguduit peisajul politic si au facut ca pietele financiare israeliene sa cada luni, potrivit Reuters.

Cele mai importante canale de televiziune din Israel si site-uri web de stiri au raportat ca Netanyahu, sub presiunea partenerilor de coalitie de extrema dreapta, se gandea sa-l demita pe Gallant si sa-l inlocuiasca cu un fost aliat devenit rival, Gideon Saar, care este in prezent membru al opozitiei.

O astfel de miscare ar fi un soc major pentru peisajul politic si de securitate, in special cu amenintarea care se profileaza a unui razboi total intre Israel si Hezbollah sustinut de Iran in Liban.

Shekelul a scazut cu 1%, pana la aproape 3,75 fata de dolar, in timp ce principalii indici ai actiunilor din Tel Aviv au scazut cu 1,4%, pana la 1,6%.

Netanyahu a negat ca ar fi in negocieri cu Saar, desi nu s-a referit la planurile sale care il privesc pe Gallant. Saar a negat ca ar fi negociat cu unii membri ai coalitiei.

Nu ar fi prima data cand Netanyahu incearca sa-l demita pe Gallant. Cei doi au fost in dezacord cu privire la o serie de politici guvernamentale si, mai recent, la gestionarea razboiului din Gaza si a termenilor unui posibil acord de eliberare a ostaticilor si de incetare a focului cu grupul militant islamist Hamas.

Parlamentarii de centru l-au criticat pe Netanyahu pentru ca a fost distras de certuri politice, in loc sa se concentreze pe sarcina in cauza.

„In loc sa fie ocupat cu victoria asupra Hamas, cu revenirea ostaticilor, cu razboiul impotriva Hezbollah si sa le permita locuitorilor (evacuati) din nord sa se intoarca la casele lor, el este ocupat cu relatii politice josnice si cu inlocuirea ministrului Apararii”, a scris parlamentarul centrist Benny Gantz pe retelele de socializare.

Ministrul Securitatii, Itamar Ben Gvir, care conduce un partid ultranationalist din coalitia lui Netanyahu, pledeaza de luni de zile pentru inlocuirea lui Gallant si a cerut demiterea lui imediata.

„Trebuie sa rezolvam situatia din nord si Gallant nu este omul potrivit pentru a face acest lucru”, a spus Ben Gvir referindu-se la o posibila escaladare cu Hezbollah.

Zeci de mii de israelieni au fost stramutati din apropierea granitei cu Liban, in nord, din cauza tirurilor zilnice de rachete din partea Hezbollah.

Gallant, care a ajuns la gradul de general dupa o cariera militara de 35 de ani, i-a spus duminica secretarului american al apararii Lloyd Austin ca s-a angajat sa-i readuca pe rezidenti la casele lor si ca singura modalitate de a-i aduce inapoi este prin actiuni militare.

In martie 2023, Netanyahu l-a demis pe Gallant dupa ce acesta a cerut oprirea unui plan extrem de contestat de revizuire a sistemului judiciar. Acest lucru a declansat proteste in masa si Netanyahu a dat inapoi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: